Premiera in China: O femie astronaut va ajunge in spatiu.

China va trimite prima femeie in spatiu odata cu lansarea vehiculului spatial Shenzhou IX, care va avea loc sambata, a confirmat, vineri, agentia de presa China Noua, citata de Mediafax.
“Trei astronauti, doi barbati si o femeie – Liu Yang – se vor afla la bordul vehiculului Shenzhou IX, pentru a efectua aceasta misiune spatiala” chineza, sambata, a anuntat agentia oficiala chineza.
Pilot de vanatoare, Liu Yang, in varsta de 33 de ani, era – alaturi de Wang Yaping – una din cele doua femei preselectionate pentru aceasta misiune, care va permite astronautilor chinezi sa ajunga la bordul modulului inaugural al statiei spatiale Tiangong-1, aflat deja pe orbita terestra.
Shenzhou IX va decola la ora 10.37 GMT, sambata, de la baza Jiuquan din desertul Gobi (nord-vestul Chinei), a anuntat agentia oficiala chineza, care a precizat totodata faptul ca alimentarea rezervoarelor lansatorului, o racheta Long March 2F, va incepe vineri dupa-amiaza.
“Toate sistemele de control sunt pregatite, iar cei trei astronauti sunt in forma buna”, afirma China Noua.
Aceasta prima “intalnire spatiala”, operatiune dificila din punct de vedere tehnic, reprezinta un nou motiv de mandrie pentru China, care are ambitii mari in cursa pentru cucerirea spatiului.
Identitatea femeii-astronaut care a fost aleasa si care va intra in istoria tarii a fost dezvaluita doar in ziua care precede lansarea: ca de obicei, autoritatile au pastrat in mare secret toate detaliile despre aceasta misiune spatiala.
“Inca din prima zi, mi-au spus ca nu eram diferita de astronautii barbati”, a declarat Liu pentru postul de televiziune CCTV, la putin timp dupa anuntul oficialilor chinezi.
“Cred in perseverenta. Daca perseverezi, succesul iti va aparea in fata”, a adaugat Liu, care purta uniforma ei de “taikonaut”.
Foarte putine lucruri sunt cunoscute despre cele doua femei pilot pregatite pentru misiuni speciale care isi disputau un loc pentru aceasta lansare. Pe internet, cateva fotografii le arata pe cele doua chinezoaice in uniforme impecabile si purtand cravate rosii.
Insa ziarele chineze au insistat asupra stapanirii de sine pe care a dovedit-o recent Liu, atunci cand, lovind in zbor un stol de porumbei, a reusit sa aterizeze cu bine, desi avionul ei era grav avariat.
Liu Yang, ofiter in Armata populara de eliberare, casatorita si fara copii, potrivit presei chineze, va face parte din acest echipaj alaturi de alti doi astronauti chinezi Jing Haipeng si Liu Wang.
China va deveni astfel cea de-a treia tara, dupa Statele Unite si fosta URSS, care va trimite o femeie in spatiu cu ajutorul unei tehnologii proprii. Primul zbor spatial cu echipaj uman la bord a fost realizat in octombrie 2003, de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *