Premiera: doua firme romanesti condamnate pentru piraterie

Tribunalul Sibiu a anuntat primele doua condamnari ale unor firme romanesti care au piratat programe informatice. Administratorii celor doua birouri de arhitectura si cadastru din Sibiu au fost de condamnati la inchisoare cu suspendare, iar firmele au primit amenzi penale in valoare totala de peste 30.000 euro.
Este pentru prima data cand persoanele juridice (companiile) sunt condamnate alaturi de administratori intr-un proces penal impotriva pirateriei, au declarat pentru REALITATEA.NET reprezentantii Business Software Alliance (BSA).
“Lipsa practicii judiciare si birocratia sunt de vina pentru situatia aceasta. Fireste ca noi am vrea sa vedem mai multe rezultate, dar, pana atunci romanii se ghideaza dupa principiul hotul neprins, negustor cinstit”, a declarat pentru REALITATEA.NET, Dan Bucur, seful serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR.
BSA este o organizatie non-profit din care fac parte producatori de software precum Apple, Adobe, Microsoft sau Gecad Software.
Despagubirile civile au fost in valoare de 16.350 euro, respectiv, 5.700 euro, iar amenzile penale au insumnat cate 20.000 lei (4.700 euro) pentru fiecare dintre firmele sibiene.
Sentintele au fost date in urma cu doua luni iar de la inceputul acestui an au fost cercetate 994 de persoane fizice si juridice.
Tot in 2009, bilantul autoritatilor arata un numar de 583 de infractiuni constatate, 420 dosare de urmarire penala, din care 95 s-au concretizat in dosare aflate pe rolul instantelor romanesti.
Aproximativ 30 de persoane fizice au fost trimise in judecata pentru piraterie, de la inceputul acestui an.
Urmeaza alte companii
In Mangalia, o firma specializata in proiectarea si construirea de nave este cercetata pentru un prejudiciu de peste 765.000 de euro, iar o firma din Bucuresti este la randul ei investigata pentru un prejudiciu de 55.000 de euro.
Administratorii firmelor care folosesc software piratat risca inchisoare de la 1 la 4 ani sau amenda penala. Desi legislatia este in vigoare de mai bine de trei ani, acestea sunt primele sentinte acordate in comun administratorilor si firmelor acuzate de piraterie software. Persoanele juridice care folosesc programe informatice pirat risca amenzi cuprinse intre 2.500 de lei si 2.000.000 de lei.
Sute de dosare pe rol
Aproximativ 330 de noi dosare penale au fost initiate companiilor romanesti numai in acest an pentru utilizarea de programe pentru calculator fara licenta, au precizat reprezentantii BSA.
Dintre dosarele penale, aproximativ 150 cazuri ale unor companii se afla pe rolul instantelor romanesti. Numai o parte dintre acestea au ca inculpate si societatile comerciale, in restul cazurilor trimiterea in judecata facandu-se doar pentru administratori sau persoane din conducerea societatii – persoane fizice.
In cazul recuperarii de despagubiri civile in toate cazurile sunt urmarite atat persoanele fizice din companie, cat si companiile insele, au mai declarat reprezentantii BSA Romania.