Premierul Olandei: Tarile est-europene trebuie sa accepte cote obligatorii de refugiati

Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, vineri, ca cere stabilirea unor cote obligatorii pentru distribuirea refugiatilor, afirmand ca statele centrale si est-europene, care se opun propunerii, au beneficiat de fonduri importante din partea UE, astfel ca acum trebuie sa-si asume responsabilitati. Mai mult, Rutte a subliniat ca “preluarea imigrantilor nu poate fi facuta doar de un numar limitat de tari” si ca “Europa de Vest are nevoie reala de Europa de Est”.

“Uniunea Europeana trebuie sa ajunga la un acord privind distribuirea obligatorie a refugiatilor. Preluarea imigrantilor nu poate fi facuta doar de un numar limitat de tari. Trebuie sa se puna capat comertului cu drepturile de azil, cu faptul ca imigrantii merg doar in tarile mai prospere. Este necesar un sistem obligatoriu de distribuire. Europa de Est s-a putut baza, in ultimii zece ani, pe o contributie importanta din partea Europei. Acum trebuie sa preia responsabilitati. Fonduri importante au fost investite in economiile din Europa de Est. A fost si in interesul nostru. Acum, Europa de Vest are nevoie reala de Europa de Est”, a declarat Mark Rutte.
In urma cu cateva ore, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat tarile central si est-europene care se opun cotelor obligatorii, in materie de imigratie, ca ar putea fi depasite in Consiliul UE daca se va aplica sistemul majoritatii calificate.
“Nu se poate ca doar Germania, Austria, Suedia si Italia sa suporte singure problema imigrantilor. Nu asa functioneaza solidaritatea. Daca nu se va putea altfel, vom analiza cu seriozitate folosirea instrumentului majoritatii calificate”, a atras atentia seful diplomatiei germane.Statele central si est-europene – Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia si Romania – si-au exprimat opozitia fata de impunerea cotelor obligatorii privind distribuirea imigrantilor.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat joi convocarea unui summit extraordinar al sefilor de stat si de guvern pentru miercuri, 23 septembrie, “pentru a discuta despre gestionarea crizei refugiatilor”, relateaza DPA, Reuters si AFP.
Solicitat de Germania si Austria, summitul va avea loc miercuri, incepand cu ora locala 18:00 (16:00 GMT), a scris Tusk intr-o postare pe Twitter.Donald Tusk a mai mentionat ca va vizita o tabara pentru refugiati in cadrul vizitelor sale in Egipt si Iordania …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *