Premierul Ungariei, Viktor Orban: Pentru noi, Centenarul nu este un moment festiv. Laszlo Tokes este de alta parere

“Acum o suta de ani, Romania a intrat in epoca moderna. (…) Intelegem ca, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar sa inteleaga si ei ca pentru noi nu e un moment festiv”, a afirmat, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori, Viktor Orban, adaugand ca “de o suta de ani Romania moderna nu stie ce sa faca cu cei peste un milion de maghiari care traiesc aici”.El a mai spus, printre altele, ca Ungaria si-a propus ca pana in 2030 sa devina una dintre cele “cinci cele mai bune tari din Uniunea Europeana, unde merita sa traiesti si sa muncesti”, dar si sa contribuie la “ridicarea Europei Centrale”, alaturi de tarile invecinate.”Avem resurse, avem curaj si am aratat vecinilor nostri ca aceia care colaboreaza cu ungurii fac bine. Avem o oferta pentru vecinii nostri, care se concentreaza in ideea sa legam intre noi tarile noastre cu autostrazi, cu cai ferate si (…) retele energetice, (…) sa armonizam dezvoltarea armatelor noastre si sa dezvoltam impreuna economia si investitiile in Bazinul Carpatic. Deci, avem o oferta – sa construim impreuna Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”, a transmis Viktor Orban, la cea de-a 29-a editie a Universitatii de Vara “Tusvanyos”, organizata de Fundatia Pro Minoritate din Ungaria si Consiliul Tineretului Maghiar din Romania.?
Laszlo Tokes, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad: Centenarul Marii Uniri ar fi o ocazie buna pentru a rezolva problema maghiarilor transilvaneni si pentru reconcilierea romano-maghiara
Centenarul Marii Uniri ar putea fi o ocazie buna pentru solutionarea relatiei romano-maghiare, considera presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, care a participat sambata, la Baile Tusnad, in ultima zi a Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, in cadrul forumului sustinut impreuna cu premierul ungar Viktor Orbán, transmite MTI.
Potrivit sursei citate, László Tőkés a afirmat ca situatia maghiarilor transilvaneni nu este rezolvata nici acum, la aproape 100 de ani de la ceea ce el a numit anexarea Transilvaniei la Romania, starea de fapt fiind mai mult sau mai putin similara si in restul teritoriilor pierdute.
Sarbatorirea Centenarului se bazeaza mai ales pe clisee nationaliste, national-comuniste, elementul central fiind cultivarea imaginii traditionale a inamicului maghiar, a spus politicianul.
Acesta a precizat ca nu are nicio indoiala ca “strategia nationala pan-romaneasca traditionala post-Trianon, care se orienteaza catre asimilarea, suprimarea si distrugerea maghiarilor”, a ramas in vigoare si in continuare, fara nicio schimbare.
Afirmatia potrivit careia “in Romania, problema minoritatilor a fost solutionata in mod exemplar”, frecvent folosita la Bucuresti, László Tőkés a atribuit-o faptului ca doctrina de tip ceausist persista, noteaza MTI.
In opinia sa, este regretabil ca Uniunea Europeana se concentreaza pe “drepturile omului privind musulmanii care ne invadeaza” si nu se ocupa aproape deloc de minoritatile autohtone, aflandu-se ea insasi pe o cale a unui curs politic oarecum anti-maghiar.
Citandu-l pe Viktor Orbán, el a declarat ca trebuie incercat imposibilul ca, prin confruntarea cu anti-maghiarismul, printr-o lupta acerba si cu o intelepciune politica adecvata, sa se realizeze un progres si o schimbare in domeniul politicii nationale si minoritare atat in Europa, cat si in Bazinul Carpatic si in Transilvania.
László Tőkés si-a repetat apoi declaratia pentru care i-a fost retras ordinul “Steaua Romaniei”: “In aceasta privinta trebuie sa ne putem baza pe rolul protector al Ungariei, asa cum o fac fratii nostri maghiari din Ucraina Subcarpatica”, scir MTI.
László Tőkés si-a exprimat parerea conform careia, Centenarul Marii Uniri ar fi o ocazie buna pentru a rezolva problema maghiarilor transilvaneni si pentru reconcilierea romano-maghiara.
“Comunistii care s-au intors la putere in perioada de gratie de dupa 1989 au anulat acest lucru, acum ar fi timpul sa incercam din nou”, a afirmat europarlamentarul.
Asa cum pentru politica nationala maghiara, Ungaria se afla pe primul loc, trebuie recunoscuta dorinta similara a natiunii romane, a spus politicianul maghiar.
“Suveranitatea natiunilor noastre nu poate fi pusa sub semnul intrebarii, asa cum este incontestabil si dreptul la autonomie al maghiarimii din Transilvania, respectiv al Tinutului Secuiesc”, a afirmat László Tőkés.

Viktor Orban, la Baile Tusnad: UE duce o politica primitiva fata de Rusia
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata, la lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, ca, in opinia sa, Uniunea Europeana duce o politica “primitiva” fata de Rusia.”Punctul meu de vedere este ca UE duce o politica, si scuzati expresia, primitiva fata de Rusia, spunand ca Rusia reprezinta un pericol. Pentru ca, intr-adevar, in UE exista tari membre care se pot de-a dreptul simti in pericol fata de Rusia. Vorbim de Tarile Baltice, vorbim de Polonia, istoria si apropierea geografica confirma acest lucru, dar majoritatea tarilor din UE nu resimt acest pericol, aceasta primejdie, nici slovacii, nici cehii si nici noi nu avem motive sa credem ca Rusia ar reprezenta vreun pericol, vreo primejdie pentru noi. Deci, este foarte clar ca Tarile Baltice, Polonia si alte tari ar beneficia de garantii suplimentare din partea NATO, din partea UE pentru a se simti in siguranta, dar restul tarilor ar trebui sa beneficieze de dezvoltarea relatiilor bilaterale cu Rusia. Deci, in loc de aceasta politica primitiva fata de Rusia, ar trebui sa avem o politica mult mai specializata, mult mai bine definita cu Rusia”, a afirmat Orban, potrivit traducerii oficiale.In opinia sa, trebuie sa se inteleaga faptul ca Rusia va continua sa creeze zone tampon in jurul sau, acesta fiind contextul in care trebuie analizate relatiile ruso-americane.”Va trebui sa vedem ce se va intampla cu relatiile ruso-americane, ce vor face americanii cu aceste relatii. Trebuie sa intelegem foarte clar, Rusia se autopercepe ca o tara care nu se afla in siguranta daca nu exista zone tampon in jurul Rusiei. Deci, Rusia va continua sa creeze aceste zone tampon in jurul tarii. Iata ce s-a intamplat cu Ucraina, dar ucrainenii au spus clar si raspicat ca nu vor sa faca parte din aceasta zona tampon, vor sa se apropie mai mult de UE, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *