Premierul Viorica Dancila discuta, la Palatul Victoria, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu despre inflatie si indicele ROBOR

“Dupa intalnirea dintre doamna prim-ministru si domnul guvernator al BNR lumea trebuie sa vada ca este o relatie de colaborare. Pe agenda de discutii de joi se vor afla subiecte precum ROBOR, inflatie si alte astfel de subiecte care impreuna dau in economie imaginea noastra macroeconomica. (…) Discutia aceasta de la Guvern a fost stabilita inainte ca domnul presedinte sa anunte acea mediere care, dupa parerea mea, nu se justifica pentru ca cele doua parti colaboreaza”, a spus ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, in emisiunea “Romania la raport”, la Romania TV.
Intalnirea de la Palatul Victoria vine dupa ce presedintele Klaus Iohannis a avut o discutie cu o delegatie a BNR condusa de guvenatorul Mugur Isarescu, in data de 25 aprilie.?
“Presedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, 25 aprilie a.c., o intrevedere cu conducerea Bancii Nationale a Romaniei, reprezentata de domnul Guvernator Mugur Isarescu si domnul Prim-viceguvernator Florin Georgescu. Aceasta intalnire a fost ocazionata de necesitatea consultarilor in privinta medierii disputelor dintre Guvern si BNR, referitoare la riscurile cu care Romania se confrunta in prezent in ceea ce priveste inflatia si coordonarea politicilor economice.
In cadrul discutiilor, a fost analizata situatia macroeconomica existenta, context in care Presedintele Romaniei a subliniat ca este esentiala independenta Bancii Nationale a Romaniei in legatura cu deciziile de politica monetara, aceasta fiind o conditie fundamentala pentru un stat membru al Uniunii Europene”, potrivit unui comunicat al Administratiei prezidentiale.
Sursa citata precizeaza ca seful statului “a mentionat ca Banca Nationala a Romaniei trebuie sa urmareasca, cu responsabilitate si determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilitatii preturilor, astfel incat veniturile romanilor sa nu aiba de suferit prin scaderea puterii de cumparare”.
La randul sau, “Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai cresterii preturilor, aratand ca influentele semnificative provin din componente aflate in afara sferei de actiune a politicii monetare”, se mai arata in comunicatul Presedintiei.
“Referitor la problema coordonarii politicilor economice, Presedintele Romaniei apreciaza ca aceasta nu inseamna ca politicile unor autoritati sa fie subordonate obiectivelor altora, insa ansamblul politicilor economice trebuie sa asigure, prin toate masurile care se impun, stabilitatea si predictibilitatea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *