Premiu sau cadou otravit? Patru ministri ai Justitiei vorbesc despre momentul pe care Romania il asteapta de 10 ani de la UE

de Cristina Andrei Publicat la: 22.03.2016 08:50 Ultima actualizare: 22.03.2016 08:51

Romania ar putea scapa anul viitor de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), iar posibilitatea ca tara noastra sa-si faca propria evaluare in materie de justitie a starnit deja controverse. “Daca acest autocontrol il fac politicienii, inseamna ca punem lupul paznic la oi”, arata, pentru gandul, Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, care mai spune si ca tara noastra nu este pregatita sa-i fie ridicat acest mecanism de verificare, tocmai pentru ca politicienii nu vor in niciun caz sa combata coruptia. Nu de aceeasi parere sunt premierul Ciolos, actualul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, sau fostii ministri Tudor Chiuariu si Titus Corlatean, contactati de gandul.

Ideea ca Romania sa-si faca un “MCV national”, asa cum deja au sugerat in cateva randuri premierul Ciolos si actualul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, adica sa isi asume evaluarea prin mijloace proprii, se loveste, insa, de intrebarea referitoare la cine o sa realizeze acest autocontrol in limitele granitelor tarii. Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, spune ca o astfel de incercare n-ar face decat agite si mai mult apele, dand exemplul parlamentarilor care vor incerca intotdeauna sa scape basma curata, dapt de altfel criticat constant in rapoartele pentru justitiei ale Comiiei Europene.
“Ma intreb si eu cine ar putea sa faca acest autocontrol. Daca acest autocontrol il fac politicienii, inseamna ca punem lupul paznic la oi. Evident ca politicenii vor vrea sa scape de orice ancheta, de orice eventuala condamnare, de confiscarea averilor, evident ca isi vor apara propriul interes”, spune fostul ministru al Justitiei care adauga si ca lupta anticoruptie ar fi cu siguranta afectata, intrucat politicienii nu vor sa combata “criminalitatea in care ei sunt implicati”.

Metehnele parlamentarilor nu ar putea, totusi, sa stea in calea justitiei, crede Titus Corlatean, si el fost sef la Justitie, care arata si ca Romania aplica deja principalele puncte prin care se realizeaza un control strict? national si care ar putea functiona la fel de bine si fara MCV.
“Ceea ce era important in materie de legislatie, codurile, legislatia in domeniul penal, principalele repere sunt intrate in functiune, sunt in vigoare, exista deja o practica consistenta, un track record foarte serios, atat al curtilor de justitie, cat si a componentei de ancheta la parchete, DNA in principiu. Deci din punctul meu de vedere nu sunt probleme”, detaliaza Corlatean. Totusi, acesta recunoaste ca in ultima perioada dialogul cu Parlamentul a avut goluri serioase si ca este necesara o discutie cu legislativul pentru a reinnoi asumarea unor obiective ale noii strategii nationale anticoruptie.
Romania nu este pregatita sa-i fie ridicat MCV-ul, crede insa Monica Macovei, pentru ca acest lucru ar avantaja doar clasa politica, dornica sa scape de anchete si dosare.
“Daca ne referim la romani, este bine sa nu fie ridicat MCV-ul, pentru ca justitia nu functioneaza in mod egal si foarte bine in toata tara. Politicienii nostri desigur ca vor ridicarea MCV-ului, majoritatea lor, cel putin, ca sa scape de aceste rapoarte care evalueaza justitia si care, practic, mentin DNA-ul, si, de asemenea, ca sa scape de critica”, a declarat Monica Macovei pentru gandul.
In acest sens, cel mai recent raport MCV realizat de Comisia Europeana a criticat gradul de cooperare al Parlamentului cu institutiile judiciare, apreciind ca alesii nu fac decat sa le puna bete in roate procurorilor prin voturile lor negative referitoare la ridicarea de imunitati. Astfel, Monica Macovei spune ca dincolo de partea tehnica pe care o evalueaza Mecanismul si care se refera la institutii, o componenta importanta este vointa clasei politice, iar parlamentarii nostri se inghesuie sa propuna modificari ale Codurilor si invoce imunitatea, doar-doar vor reusi sa scape cumva de DNA.
“Este vorba si despre vointa politica de a te lupta cu coruptia. Aici intotdeauna am stat prost, la fel ca si la ultimul MCV. (…) Vorbim aici si despre ridicarea imunitatii, avem mai multi fosti ministri, actuali parlamentari, pentru care nu s-a ridicat nici macar imunitatea pentru cercetare, adica nu pot fi nici macar chemati sa dea o declaratie”, explica Macovei, care mai spune si ca, daca MCV-ul va fi ridicat, toti politicienii or sa inceapa sa-si faca de cap.
Nu de aceeasi parere este, insa, si Titus Corlatean, si el fost ministru al Justitiei, care crede ca Romania a inregistrat progrese concrete si ca este deja “timpul de a se realiza asa-numitul a??exit strategy””. “Personal nu vad un risc din posibila incheiere in viitor a MCV-ului”, a spus Corlatean pentru gandul.
O alta solutie pentru ca acest “experiment inedit”, adica MCV-ul, sa nu mai fie ca un ghimpe in coasta Romaniei a gasit un alt fost ministru al Justitiei: pentru ca tara noastra “e mai avansata decat majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pe aproape toate domeniile monitorizate”, atunci ar trebui ca “acest mecanism sa fie ori generalizat, ca sa avem acelasi punct de referinta, ori ridicat, pentru ca nu poti sa ai un mecanism numai pentru doua state, prin care faci un experiment destul de inedit, ca sa zic asa”, explica Tudor Chiuariu.
“Mai mult, mecanismul asta nu a fost gandit sa fie mentinut a??illo tempore”, in afara timpului, adica vesnic. A fost o perioada de trei ani care a expirat acum cinci ani, sase ani. Si din punctul asta de vedere mecanismul nu-si mai gaseste o ancorare in realitate si in menirea lui initiala”, adauga fostul ministru.
“Un stat monitorizat ramane un stat monitorizat, indiferent cum l-am imbraca in formula a??cooperare si verificare””
Mecanismul numit de “cooperare si verificare” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *