Presa franceza pentru cafea. De ce e așa de populara?

Presa franceza este un dispozitiv simplu de preparare a cafelei și mai este cunoscuta sub numele de presa de cafea, cana cu presa, cafetiera franțuzeasca, etc. Indiferent de numele acesteia insa, un lucru e clar: acest dispozitiv face o cafea buna intr-un timp scurt.

Afla mai multe aspecte interesante despre presa franceza de cafea citind articolul de mai jos.

Care este metoda de preparare a cafelei cu acest dispozitiv?

In cazul presei franceze, cafeaua macinata și apa fierbinte se pun la un loc, se amesteca și se lasa sa stea acoperite cateva minute. Apoi se apasa pistonul, prevazut cu o sita, pentru a menține zațul pe fundul canii. Cafeaua rezultata se toarna in alta cana și se savureaza dupa bunul plac.

Un lucru important de știut in acest caz este modul de macinare a cafelei ce urmeaza a fi folosita in acest fel. Pentru ca sita presei franceze nu este foarte fina, cafeaua trebuie rașnita un pic mai mare. In caz contrar, va trece prin sita, iar rezultatul nu va fi unul prea bun.

De ce este presa franceza atat de populara?

Pentru ca poate prepara o cafea tare și aromata intr-un timp scurt și fara batai de cap.
Pur și simplu pui apa fierbinte peste cafea, o lași cateva minute, o presezi și apoi, gata, ai cafeaua ideala.

Pentru a obține o cafea cu diferite grade de tarie este suficient sa ajustezi cantitatea de cafea folosita.Ce poate fi mai simplu de atat?

Scurta istorie a presei franceze

Deși se cheama presa franceza, acest dispozitiv a fost patentat in Italia, in anul 1929, de catre un designer pe nume Attillio Calimano. Modelul original a fost modificat de mai multe ori de-a lungul timpului, pana cand, in anul 1958, un alt italian, Faliero Bondanini a patentat propriul model de presa de cafea.

Cu toate acestea, francezii si italienii iși disputa și astazi inventarea acestui dispozitiv. Unele documentele arata ca a existat inainte un alt design, al unor francezi (Mayer si Delforge), ce a luat naștere in 1852. Insa pistonul fabricat de aceștia nu presa destul de ferm pe peretii interiori ai carafei, iar asta afecta serios calitatea cafelei.

Mai tarziu, modelul inventat de italienii amintiți mai sus, a adaugat un arc sau un cauciuc in jurul marginii pistonului pentru a crea sigiliul care tine zațul jos și prepara cafeaua mai sus. Deci, in cocnluzie, italienii sunt cei care au venit cu versiunea finala a presei franceze, deci putem spune totuși ca aportul la crearea dispozitivul pe care il cunoaștem astazi este in egala masura francez și italian.

In cele din urma, indiferent de inventatorii și traseul istoric al acestui dispozitiv de preparare a cafelei, important este ca acum ne putem bucura de el și de o cafea tare și aromata preparata intr-un timp scurt. Deci, sa ii lasam pe italieni și francezi sa iși rezolve problemele in timp ce noi savuram rezultatul delicios al muncii lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *