Prescriptia datoriilor nefiscale 2018. Cum ne putem folosi de ea pentru a scapa de datorii

Reglementata in Codul civil, prescriptia trebuie invocata in instanta de catre cel in folosul caruia curge, iar asta cat mai curand posibil. Termenul general de prescriptie este de trei ani, iar unele evenimente pot duce la intreruperea ori suspendarea lui. Iata, in continuare, cele mai importante lucruri despre prescriptia dreptului la actiune in legislatia civila.?
Citeste si?Ai datorii la ANAF? Iata cum scapi de ele
Termenul de prescriptie: trei ani, ca regula
Care este acest termen? Regula generala e ca are trei ani, adica trei ani de la momentul cand titularul dreptului a cunoscut sau trebuia sa cunoasca nasterea dreptului sau. Daca intr-un text de lege veti gasi formulari care nu precizeaza niciun termen, atunci e vorba de termenul general de trei ani.
Exista insa si alte termene, mai lungi sau mai scurte, dar de fiecare data sunt prevazute expres.
Termenul de prescriptie este de un an, conform Codului civil, in urmatoarele cazuri in care exista dreptul la actiune (exemple): vanzatorii cu amanuntul, pentru plata marfurilor vandute si a furniturilor livrate; avocatii, impotriva clientilor, pentru plata onorariilor si cheltuielilor; notarii publici si executorii judecatoresti, in ceea ce priveste plata sumelor ce le sunt datorate pentru actele functiei lor.
Continuarea articolului pe avocatnet.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *