Presedintele CE: UE trebuie sa aiba o armata proprie

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a indemnat duminica la crearea unei armate europene, in special in contextul relatiilor tot mai tensionate cu Rusia legat de Ucraina. O asemenea forta i-ar permite UE atat sa faca fata noilor amenintari de langa frontierele sale, cat sa si apere valorile europene, a subliniat Juncker, intr-un interviu publicat duminica de Welt am Sonntag, informeaza AFP, citata de agerpres.ro.
“Nu vom crea o armata europeana pentru a o utiliza imediat. Insa o armata comuna a tuturor europenilor ii va da de inteles Rusiei ca vorbim foarte serios atunci cand este vorba de a apara valorile UE”, a spus Juncker, adaugand ca o forta comuna pentru cei 28 de membri ai UE va permite rationalizarea cheltuielilor militare si favorizarea integrarii militare dintre aceste tari.
“O asemenea armata ne va ajuta sa punem la punct o politica externa si de securitate comuna”, a subliniat presedintele Comisiei Europene, subliniind ca nu se intentioneaza diminuarea rolului NATO.
“Imaginea Europei a suferit intr-un mod dramatic. In termeni de politica externa, se pare ca nu prea suntem luati in serios”, a mai spus Juncker.
Aceasta propunere risca sa nu fie pe gustul celor care se opun unei mai mari integrari europene, incepand cu Marea Britanie, dar a gasit deja oarece sprijin din partea Germaniei. Ministrul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *