Presedintele CJ Harghita, deferit justitiei intr-un dosar cu prejudiciu de peste un milion de euro

Publicat la: 16.09.2013 18:14 Ultima actualizare: 16.09.2013 18:15

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, un consilier judetean si mai multi sefi de directie din institutie au fost trimisi in judecata, impreuna cu administratorii unor firme, intr-un dosar de coruptie in care prejudiciul este estimat la peste un milion de euro.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Targu Mures l-au trimis in judecata pe Borboly Csaba, presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Harghita, pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, doua infractiuni de fals intelectual si denuntare calomnioasa, se arata intr-un comunicat de luni al DNA.

In acelasi dosar, procurorii l-au trimis in judecata pe Palffy Domokos, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Harghita, administrator de fapt al SC Stravia Group SRL, pentru doua infractiuni de conflict de interese,efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata si folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Alaturi de acestia va fi judecat Sofalvi Laszlo, vicepresedinte al Consiliului Judetean Harghita in perioada 2008- iulie 2012, care este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
De asemenea, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Csiszer Botond Benedek, director executiv al Directiei Drumuri Judetene din cadrul CJ Harghita, la data savarsirii faptelor, Kelemen Csongor, sef serviciu al Directiei Drumuri Judetene din cadrul CJ Harghita, la data savarsirii faptelor, Gabor Laszlo, director executiv in cadrul Directiei Economice din Consiliul Judetean Harghita, si Biro Ema, consilier la Directia Generala Economica din cadrul Consiliului Judetean Harghita.
In acelasi dosar vor fi judecati Sajo Tibor, administrator de drept al S.C Stravia Group SRL, Imre Madarasz Julia, asociat si administrator la SC Bridge Road Construct SRL Borzont, comuna Joseni, judetul Harghita, si Imre Madarasz Attila, director in cadrul SC Bridge Road Construct SRL.
Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Kosa Petru, primar al comunei Mihaileni, judetul Harghita, Hargitay Ladislau Gavril, functionar in cadrul CJ Harghita – Directia Drumuri Judetene in perioada 1997 – ianuarie 2010, in prezent inginer constructor in cadrul SC Stravia Group SRL Goagiu, judetul Harghita, si Daniel Cristian Mandache, angajat la SCCF (Societatea de Constructii Cai Ferate) Iasi – Laborator Central in perioada 2007 – decembrie 2012, initial ca muncitor necalificat, apoi ca operator laborator, iar in prezent fara ocupatie.
Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Targu Mures.
Potrivit rechizitoriului, in decembrie 2010, Borboly Csaba, in calitate de presedinte al CJ Harghita, a dispus in mod nelegal si nejustificat, decontarea sumei de 1.888.914,20 de lei in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru o serie lucrari de reabilitare a unui drum judetean.
“Plata s-a facut in conditiile in care preturile firmei care a castigat licitatia erau cu mult mai mari decat cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, in care dirigintele de santier nu a fost de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor si in conditiile in care proiectul initial nu fusese respectat in ce priveste grosimea asfaltului si nici nu exista o dispozitie de modificare a acestui proiect”, sustin procurorii in actul de sesizare a instantei.
Anchetatorii mai arata ca, in perioada 27- 29 decembrie 2010, Borboly Csaba a dispus in mod “nelegal si nejustificat” decontarea sumei de 672.051,59 de lei in favoarea SC Stravia Group SRL si a sumei de 496.632,84 de lei in favoarea constructorului SC Bridge Road Construct SRL, in ambele cazuri pentru materiale lasate in custodie care nu existau in fapt.
Mai mult, cheltuielile ar fi fost angajate de CJ la finalul lunii decembrie 2010, “desi era evident ca cele doua firme nu mai aveau timpul necesar, ca pana la data de 31 decembrie 2010, sa execute lucrarile de reabilitare a unor tronsoane de drum judetean”.
“In plus, inculpatul (Borboly Csaba – n. r.) cunostea ca procesele verbale de custodie s-au realizat in fals, prin antedatare si prin inserarea nereala ca bunurile exista ca atare, ca au fost receptionate efectiv si au fost predate catre reprezentantii celor doua firme constructoare”, sustin procurorii.
Potrivit rechizitoriului, in decembrie 2011, Sofalvi Laszlo, in calitate de vicepresedinte al CJ Harghita, a dispus in mod nelegal si nejustificat, decontarea unor sume de bani in favoarea SC Stravia Group pentru o serie de lucrari de reabilitare a aceluiasi drum judetean. Platile s-ar fi facut in conditiile in care preturile firmei care a castigat licitatia erau cu mult mai mari decat cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, iar dirigintele de santier nu fusese de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor.
“La data de 30 decembrie 2011, inculpatul Sofalvi Laszlo a dispus, in mod nelegal si nejustificat, decontarea sumei de 1.475.689,66 lei in favoarea constructorului SC Stravia Group SRL pentru materiale lasate in custodia acestuia pe baza unor procese verbale despre care avea cunostinta ca atestau, in fals, existenta bunurilor respective si in conditiile in care nu mai era timp ca firma constructoare sa execute, pana la 31 decembrie 2011, lucrarile angajate”, se mai arata in rechizitoriu.
Procurorii sustin ca, la savarsirea faptelor, presedintele si vicepresedintele CJ Harghita Borboly Csaba si Sofalvi Laszlo au fost ajutati de Csiszer Botond-Benedek si Kelemen Csongor, in calitate de director executiv, respectiv sef serviciu la Directiei Drumuri Judetene din CJ Harghita, precum si de Gabor Laszlo, director executiv al Directiei Economice, respectiv Biro Ema, consilier la aceeasi directie. Acestia din urma, in perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, ar fi acordat, in mod nelegal, avizele necesare ce conditionau efectuarea platilor catre SC Stravia Group si SC Bridge Road Construct SRL.
“La data de 28 decembrie 2010, presedintele CJ Harghita Borboly Csaba a semnat o adresa alaturi de inculpatii vicepresedintele Sofalvi Laszlo , Csiszer Botond Benedek (director al Directiei Drumuri Judetene) si Kelemen Csongor (sef serviciu), pe care a transmis-o Consiliului Local Mihaileni, determinandu-l astfel pe inculpatul Kosa Petru, primarul acestei comune sa deconteze in mod nelegal si nejustificat 81.730,44 lei in favoarea constructorului Bridge Road Construct pentru materiale lasate in custodie”, mai sustin anchetatorii, in actul de sesizare a instantei.
Potrivit anchetatorilor, Gabor Laszlo, Kelemen Csongor si Csiszer Botond Benedek, alaturi de administratorii celor doua firme, Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia si Sajo Tibor au semnat si intocmit procese verbale de receptie, procese verbale de luare in custodie, facturi care atesta in fals imprejurari necorespunzatoare realitatii, ajutandu-i astfel pe presedintele si vicepresedintele CJ Harghita, respectiv pe primarul Kosa Petru la savarsirea faptelor.
“Pentru a ascunde infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice prin care s-au obtinut foloase materiale pentru SC Stravia Group SRL, la data de 19 iulie 2011, inculpatul Borboly Csaba, a intocmit si prezentat auditorilor Camerei de Conturi Harghita o adresa in care a atestat fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, referitor la conditiile ce ar fi justificat platile facute SC Stravia Group”, mai arata procurorii.
La 16 octombrie 2012, la solicitarea DNA Targu Mures de a-i fi inaintate o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *