Presedintele comisiei Caralasi: Raportul va fi prezentat, in curand, in Parlament; s-a incercat blocarea activitatii

de Valentina Postelnicu Publicat la: 10.04.2014 13:41 Ultima actualizare: 10.04.2014 13:42

Presedintele Comisiei de ancheta privind terenurile din Calarasi, senatorul Mihai Fifor, declara, desi s-a incercat blocarea activitatii acestei comisii, raportul va fi prezentat in scurt timp in plenul Parlamentului, el precizand, in acelasi timp, ca nu va raspunde “jignirilor” Ioanei Basescu.

“Desi s-a incercat blocarea activitatii acestei comisii parlamentare de ancheta, Raportul va fi prezentat in scurt timp, in plenul Parlamentului Romaniei. Ramane de notorietate faptul ca fostul consilier prezidential Adrian Radulescu, cel care s-a implicat direct in aceasta tranzactie, potrivit propriilor declaratii si a marturiei persoanelor audiate, s-a sustras audierii, dovedind ca are ceva de ascuns opiniei publice. De asemenea, administratorii si avocata firmei Berfige, cea care a comasat terenul si l-a vandut cumparatorului Basescu Ioana, au dovedit, prin neprezentare la audieri, ca nu doresc aflarea adevarului”, a afirmat presedintele Comisiei de ancheta, prin intermediul unui comunicat de presa.
Acesta mai arata ca nu va raspunde “la jignirile si acuzatiile nefondate ale cumparatorului Basescu Ioana la adresa membrilor Comisiei de ancheta”.

“Noi ramanem in planul argumentelor logice si juridice. Preocuparea noastra este finalizarea Raportului si nu intretinerea unor polemici in spatiul public”, mai mentioneaza senatorul Fifor.
Potrivit sursei citate, din verificarile facute cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole situate in extravilanul comunei Nana, judetul Calarasi, a rezultat faptul ca, in perioada 2005-2010, Comisia locala de fond funciar Nana, judetul Calarasi, a aprobat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru persoane care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri, si anume: Niculae Dragana, Popa Maria, Stolea Elisabeta, Vasilescu Alexandru, Stolea Ion, Lungu Daniela, Savu Gherghina, Neagu Marius-Gelu (2 cereri), Moise Stanca, Tudorache Nicolae.
“In baza acestor cereri, a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru o suprafata totala de 59,76 ha in favoarea unor persoane care nu au avut teren in proprietate predat la cooperativa agricola de productie ori la stat sau care nu au mostenit asemenea terenuri”, se arata in comunicatul de presa, care mai mentioneaza faptul ca, urmare a validarii, de catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi a propunerilor Comisiei locale de fond funciar Nana, au fost emise 11 titluri de proprietate, pentru o suprafata totala de 59,76 ha, cu incalcarea dispozitiilor legale, pentru care legea prevede sanctiunea nulitatii absolute, intrucat nu s-a facut dovada calitatii de persoane indreptatite.
Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. III alin. (1) lit. a) pct. i) din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt lovite de nulitate absoluta, potrivit dispozitiilor legislatiei civile, aplicabile la data incheierii actului juridic, actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, emise cu incalcarea dispozitiilor legilor fondului funciar, in favoarea persoanelor fizice care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri, cum ar fi actele de reconstituire in favoarea unor persoane care nu au avut niciodata teren in proprietate predat la cooperativa agricola de productie ori la stat sau care nu au mostenit asemenea terenuri, se afirma in comunicat.
“Dispozitiile art. III alin. (2) din Legea nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, prevad faptul ca nulitatea poate fi invocata de primar, prefect, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si de alte persoane care justifica un Interes legitim, iar solutionarea cererilor este de competenta instantelor judecatoresti de drept comun. De asemenea, potrivit art. III alin. (24) din acelasi act normativ, “in cazul unor instrainari succesive ale terenurilor, cel care a vandut terenul pe baza titlului constatat nul este obligat sa remita pretul actualizat fostului proprietar ramas fara teren””, mai mentioneaza sursa citata.
Comisia de ancheta explica si situatia creata de faptul ca firma Berfige SRL era de 13 luni declarata inactiva de catre Fisc, la momentul vanzarii terenului catre cumparatorul Ioana Basescu, aratand ca, urmare a modificarilor introduse prin Ordonanta Guvernului nr.29/2011, referitor la contribuabilii declarati inactivi s-a realizat descentralizarea activitatii de declarare / reactivare a contribuabililor inactivi prin declararea acestora de catre organul fiscal pe baza unei decizii comunicate contribuabilului si prin inscrierea, in termen de cel mult trei zile de la data comunicarii deciziei, in Registrul contribuabililor inactivi / reactivati, aflat pe portalul ANAF, sporind dinamicitatea acestui proces.
“Pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari declararea / reactivarea contribuabililor inactivi se realiza doar pe baza ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru aprobarea listei contribuabililor declarati inactivi. Firma Berfige se incadreaza la urmatorul articol al situatiilor in care contribuabilii sunt declarati inactivi: a) nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege (obligatia de a depune formularele: 100, 112,1 01, 300, 301, 390, 394)”, precizeaza Fifor.
Potrivit presedintelui comisiei parlamentare de ancheta, “autoritatile fiscale nu vor lua in considerare o tranzactie efectuata de un contribuabil declarat inactiv, cu exceptia livrarilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita”.
“De asemenea, nu sunt luate in considerare de autoritatile fiscale tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita. Cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *