Presedintele Donald Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey

UPDATE: James Comey, care a condus pana marti Biroul Federal de Investigatii (FBI), si-a anulat o interventie planificata pentru aceeasi zi la un eveniment in Los Angeles, la putine ore dupa ce a aflat ca presedintele american, Donald Trump, l-a demis din functie, informeaza Los Angeles Times, preluat de agentia EFE.
“FBI este una dintre institutiile noastre cele mai pretuite si respectate si astazi marcam un nou inceput pentru bijuteria coroanei aparatului nostru judiciar” a apreciat Trump, intr-un comunicat difuzat de Casa Alba si citat de DPA.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer, a aratat, potrivit EFE, ca presedintele Donald Trump a actionat in baza “recomandarilor clare” ale ministrului adjunct al Justitiei, Rod Rosenstein, si ministrului Justitiei, Jeff Sessions” si a subliniat ca va incepe “imediat” cautarea unui nou director al FBI.
Chiar Trump i-a trimis marti o scrisoare lui Comey, difuzata de presa americana, in care il informeaza asupra demiterii “cu efect imediat”.
“Desi am apreciat ca m-ati informat, in trei ocazii distincte, ca nu faceam obiectul vreunei anchete, sunt totusi de acord cu analiza Departamentului Justitiei conform careia dumneavoastra nu sunteti capabil sa conduceti de o maniera eficace Biroul”, arata Trump, citat de AFP.
“Este esential sa gasim o noua conducere pentru FBI care sa restabileasca increderea publica in misiunea sa vitala de aplicare a legii”, mai arata Trump in scrisoarea catre Comey, conform Reuters.
Ex-procuror federal si fost vice-ministru al Justitiei, James Comey, 56 de ani, a fost numit la sefia FBI de Barack Obama, in 2013, pentru un mandat de 10 ani.
El si-a aparat miercurea trecuta, in cursul unei audieri in Senat, decizia de anul trecut de a anunta public, inaintea scrutinului prezidential de pe 8 noiembrie, ca agentia sa a deschis o noua ancheta cu privire la folosirea unui server privat de catre candidata democrata Hillary Clinton, conform Reuters.
“A ascunde (aceasta ancheta) ar fi fost, din punctul meu de vedere, catastrofal”, a declarat Comey, audiat de comisia juridica a Senatului, insistand ca “a fost alegere dificila”, pentru care nu a avut o alta varianta.
Senatorii l-au intrebat pe Comey de ce a decis sa dezvaluie public investigatia privind-o pe Hillary Clinton, nu insa si pe cea referitoare la presupuse contacte inadecvate ale republicanului Donald Trump sau ale unor apropiati ai acestuia cu agenti rusi. Comey a incercat sa-i convinga pe membrii comisiei ca a facut alegerea corecta: “Mi se face usor greata sa ma gandesc ca noi am fi putut avea un oarecare impact asupra alegerilor, dar, cinstit vorbind, nu as schimba acea decizie”, a comentat el.
Hillary Clinton a declarat marti ca i-a fost …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *