Presedintele Iohannis a trecut testul multimii, la New York

de Corespondenta De La Ilie Fugaru, Ilie Fugaru, corespondent MEDIAFAX la New York Publicat la: 27.09.2015 11:09 Ultima actualizare: 27.09.2015 11:10

Klaus Iohannis si sotia sa Carmen au petrecut mai bine de o ora printre romanii prezenti la misiunea Romaniei la ONU, intr-o atmosfera relaxata, ei felicitandu-l pentru victoria in alegeri, printre camerele reporterilor, flash-uri si garzi de corp, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.

a”Incerc o emotie si o bucurie speciala sa ma aflu aici, la New York, alaturi de voi cei din diaspora romaneasca” si-a inceput el discursul, sambata. a”Apreciez rolul pe care il aveti in relatiile romano-americane si imi doresc de a gasi o cale de a-l intari si extinde.”
Devenita o traditie pentru demnitar de rang inalt din Romania aflat in vizita oficiala la New York, intalnirea cu reprezentanti si membri ai comunitatii romanesti nu a fost omisa nici de presedintele Klaus Iohannis din programul vizitei sale in Statele Unite.

El i-a indemnat pe cei prezenti sa continue sa fie a”purtatori de cuvant” ai traditiilor romanesti in America, dar si a”emisari ai culturii americane, in Romania”. a”Iar cand spun cultura americana, ma refer la cultura domniei legii – a??rule of law” cum se spune aici, la traditia americana a statului de drept, a corectitudinii si a respectului legii in toate circumstantele si la toate nivelurile”.
Presedintele nu a omis sa mentioneze nici dorinta sa pentru o a”legislatie stabila” in Romania si instituirea votului prin corespondenta pana la alegerile din 2016.
a”Votul prin corespondenta este un proiect la care tin in mod special, nu din ratiuni politice, ci tocmai ca exemplu al unei relatii corecte intre stat si cetatean in garantarea unui drept fundamental, a dreptului la vot. Asigurarea cadrului legal si a conditiilor necesare pentru ca in 2016 romanii din strainatate sa poata vota pentru prima data prin corespondenta va fi o dovada de maturizare a clasei politice romanesti” a declarat el in alocutiunea sa.
Spre deosebire de formatul conferinta cu intrebari si raspunsuri practicat de obicei de demnitarii romani la intalnirile cu comunitatea din New York, presedintel,e alaturi de sotia sa, a preferat sa tina un discurs, fara intrebari, in fata a mai bine de o suta de persoane inghesuite in sala de protocol neincapatoare din cladirea Misiunii romane la ONU. Dupa care a petrecut aproximativ o jumatate de ora in mijlocul delor prezenti care au dorit sa dea mana cu el si sotia sa, Carmen, si sa le adreseze cateva cuvinte personal.
a”Dupa ce ne reorganizam, poate vorbim mai de-aproape, mai raman un pic” a spus el, dupa ce si-a incheiat discursul, trecand intr-o sala alaturata, spre usurarea celor prezenti in sala, care credeau ca intalnirea s-a terminat.
Atmosfera a devenit destinsa, cei prezenti bucurandu-se de posibilitatea de vorbi direct cu seful statului, prezentandu-se si multumindu-i pentru vizita, felicitandu-l pentru victoria in alegerile de anul trecut sau urandu-i succes in mandatul prezidential si apreciind a”disponibilitatea” manifestata de presedinte, printre camerele reporterilor, flashuri, maini cu telefoane ridicate si garzile de corp.
a”Vreau sa va multumesc pentru ca dumneavoastra si sotia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *