Presedintele Iohannis si premierul Dancila, mesaje de Ziua Imnului National al Romaniei

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminica, 29 iulie a.c., un mesaj cu ocazia Zilei Imnului National al Romaniei.
Va prezentam in continuare textul mesajului: “Astazi, 29 iulie, celebram Imnul National, unul dintre simbolurile fundamentale ale statalitatii, independentei, suveranitatii si unitatii nationale, alaturi de Drapel, Stema de stat si Sigiliu.
Zilele Revolutiei de la 1848 au consfintit intonarea pentru prima data, pe linia melodica a compozitorului Anton Pann, a versurilor poemului patriotic compus de Andrei Muresanu.
Cantecul a avut un rol important in redesteptarea sperantei de mai bine si a demnitatii colective in momentele-cheie ale istoriei romanesti – Razboiul de Independenta, Primul si al Doilea Razboi Mondial si Revolutia din decembrie 1989, ceea ce a justificat pe deplin optiunea alegerii sale ca imn national, in anul 1990.
?In anul sarbatoririi a o suta de ani de la Marea Unire de la 1918, marcarea “Zilei Imnului National” constituie un bun prilej de a reinnoi angajamentul nostru pentru consolidarea unei Romanii puternice, europene si de a ne reafirma atasamentul fata de principiile democratiei si statului de drept.
Sunt convins ca Imnul National, prin mesajul sau vibrant, va continua sa inspire unitate si solidaritate in jurul valorilor pe care s-a construit Romania moderna: libertate, dreptate, pluralism politic si respect fata de lege.
La multi ani Imnului National!
La multi ani, Romania!”
Viorica Dancila: La multi ani, Romania!
Mesajul prim-ministrului Viorica Dancila cu prilejul Zilei Imnului National: “Marcam astazi Ziua Imnului National al Romaniei, sarbatoare cu o incarcatura aparte in Anul Centenar al Marii Uniri. “Desteapta-te, romane!” le-a insuflat curaj romanilor in multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Campia Libertatii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimand atunci bucuria vointei implinite a romanilor de unitate.
Astazi, “Desteapta-te, romane!” este imnul nostru national si ne emotioneaza ori de cate ori il auzim ca o incununare a succeselor compatriotilor nostri.
Respect pentru acest simbol al natiunii!
La multi ani, Imnului National! La multi ani, romani! La multi ani, Romania!”
?
MAE: Imnul National reprezinta unul dintre reperele care definesc identitatea nationala a romanilor
Imnul National, consacrat prin Constitutia Romaniei ca simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului, reprezinta unul dintre reperele care definesc identitatea nationala a romanilor, si ofera lumii intregi, cand este intonat, o sinteza muzicala, simbolica si unica, potrivit unui comunicat de presa remis duminica de Ministerul Afacerilor Externe.Conform sursei citate, in anul Centenarului Marii Uniri, Ziua Imnului National capata valente deosebite, implinindu-se si 170 de ani de la prima intonare a imnului “Desteapta-te, romane!”.”Imnul National a fost martorul unor evenimente-reper ale istoriei nationale. In prezent, Imnul National al Romaniei rasuna pretutindeni in lume, inclusiv in momente si actiuni de inalt nivel in relatiile bilaterale si diplomatice, precum si la concursurile si competitiile internationale, la care tot mai multi tineri romani urca pe prima treapta a podiumului. Ziua de 29 iulie 2018 reprezinta si un prilej de recunostinta fata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *