Presedintele Iohannis si premierul Tudose participa duminica la ceremoniile de la Marasesti. 100 de ani de la “Pe aici nu se trece!”

Ceremonia de la Marasesti va incepe la ora 20.00, la Mausoleul Eroilor, cu un ceremonial militar. Dupa acest moment, presedintele va decora drapelele de lupta ale unitatilor militare, va depune o coroana de flori la Mausoleu si va oferi drapelul comemorativ “Centenarul Bataliei de la Marasesti”.
In jurul orei 20.40, presedintele Iohannis va sustine un discurs, apoi va vizita Mausoleul Eroilor de la Marasesti.
La aceste festivitati va fi prezent si premierul Mihai Tudose, dar presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, alaturi de alti oficiali ai statului si lideri locali.
Organizarea manifestatiilor de la Marasesti, Marasti si Oituz a fost aprobata de Guvern in luna septembrie 2016, sub egida actiunilor dedicate Centenarului Primului Razboi Mondial, pana in 2019, dar nu erau prevazute si sumele necesare.
Potrivit unei hotarari de Guvern din luna iulie, a fost alocata suma de 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autoritatile locale din judetul Vrancea, din Fondul de rezerva al Executivului, pentru a organiza in vara acestui an Centenarul Primului Razboi Mondial – Vrancea eroica. Aproximativ 71% din acesti bani vor fi folositi pentru “lucrari de interes public”, precum asfaltarea unui drum judetean, construirea unui parc si a doua poduri.
Banii vor fi folositi pentru manifestari si actiuni comemorative, stiintifice si cultural-artistice. In Vrancea va fi organizata o expozitie fotografica, o gala de film, concursuri si alte actiuni, care vor costa aproximativ 3,7 milioane lei.
O alta parte a banilor va fi folosita pentru actiuni de restaurare, reabilitare si conservare a monumentelor, precum ansamblul Statuia Victoriei de la Tisita – Marasesti, reabilitarea si amenajarea parcului Joffre, din Marasesti, si refacerea marcajelor bataliilor de pe teritoriul judetului realizate dupa Primul Razboi Mondial. Aceste cheltuieli se ridica la 1,8 milioane lei.
Restul banilor, 13,8 milioane lei, vor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *