Presedintele Klaus Iohannis participa la Summitul NATO de la Bruxelles. Cheltuielile cu apararea, subiect sensibil

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Programul include o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, o intalnire de lucru a liderilor aliati, precum si o reuniune in formatul Misiunii Resolute Support din Afganistan. De asemenea, pentru prima data, la cel mai inalt nivel aliat, va fi organizata o reuniune distincta, dedicata evolutiilor de securitate din regiunea Marii Negre, cu participarea Georgiei si Ucrainei.
Pe agenda Summitului NATO se vor regasi teme extrem de importante. Astfel, va fi abordat procesul de adaptare a Aliantei la realitatile mediului actual de securitate, context in care se vor stabili directiile principale de actiune pentru perioada urmatoare. Totodata, va avea loc un schimb de vederi privind stadiul implementarii masurilor strategice decise la summiturile aliate anterioare din Tara Galilor (din 2014) si din Polonia (din 2016), preciza Administratia Prezidentiala, la inceputul acestei saptamani.
„Se creeaza, asadar, cadrul pentru dezbaterea modalitatilor de intarire a posturii NATO de aparare si descurajare, de sporire a capacitatii Aliantei de proiectare a stabilitatii in vecinatatea sa, precum si a perspectivelor de consolidare a cooperarii NATO cu Uniunea Europeana, de o maniera complementara. Reuniunea comuna a Consiliului Nord-Atlantic dedicata securitatii la Marea Neagra, cu participarea Georgiei si Ucrainei, va oferi un prilej pentru discutii aplicate privind evolutiile situatiei de securitate din regiune, precum si de reafirmare a sprijinului NATO pentru cei doi parteneri. De asemenea, vor fi supuse atentiei sefilor de stat si de guvern adaptarea structurii de comanda a NATO la noul mediu de securitate, dezvoltarea capacitatii de reactie a fortelor aliate si facilitarea mobilitatii acestora in Europa”, potrivit Administratiei Prezidentiale.
Si combaterea terorismului si sprijinul pentru partenerii sudici vor reprezenta un subiect important pe agenda Summitului NATO.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat pe 27 iunie obiectivele Romaniei pentru Summitul NATO.
„Reuniunea va reprezenta o oportunitate de exprimare concreta a unitatii si solidaritatii aliate, respectiv a relatiei transatlantice si a determinarii aliate in fata amenintarilor globale sporite. Pentru tara noastra, Summitul prezinta o importanta deosebita din perspectiva avansarii proiectelor de consolidare a posturii de aparare si descurajare pe Flancul Estic al NATO, dar si a proiectarii stabilitatii in vecinatatea estica, mai cu seama in regiunea Marii Negre”, arata Presedintia.
Sapte tari europene, inclusiv Romania, isi vor respecta angajamentul bugetar fata de NATO
Sapte tari NATO vor aloca 2% din PIB cheltuielilor cu Apararea in 2018, inclusiv Romania, a anuntat secretarul general al NATO, un numar care nu-l va multumi pe presedintele american Donald Trump la summitul Aliantei, relateaza AFP.

„Statele Unite cheltuiesc mai mult orice alta tara pentru a proteja”, a scris presedintele american pe Twitter marti, inainte sa plece catre Europa. „Nu este corect fata de contribuabilul american”, a subliniat el.
„Impartirea poverii nu este echitabila”, a recunoscut secretarul general al NATO?Jens Stoltenberg in prezentarea summitului presei. „N-as fi surprins ca cheltuielile cu Apararea sa conduca la o discutie viguroasa intre aliati”, a preconizat el.
Cei 29 …

spot_imgspot_img