Presiuni asupra Chisinaului din partea Moscovei. Gagauzia anunta ca vrea independenta

Dupa ce Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la UE, in noiembrie, la Vilnius, in Gagauzia s-au organizat, pe 2 februarie, doua referendumuri. Unul pentru a vedea daca cetatenii aleg sa mearga cu UE sau cu Rusia si unul pentru declararea independentei in cazul in care Republica Moldova si-ar pierde suveranitatea. Acum, autoritatile locale din regiunea situata in sudul Republicii Moldova ameninta cu declararea independentei daca Chisinaul face ultimul pas spre alianta cu vestul.
“Procedam exact ca in Uniunea Europeana unde referendumul este considerat o forma de exprimare a democratiei. Propunem sa se organizeze in Republica Moldova un referendum asemanator celui din Gagauzia pentru a vedea ce isi doresc oamenii. Daca Moldova isi pierde suveranitatea, Gagauzia devine independenta. Noi am organizat un referendum in acest sens”, a declarat?MIHAIL FORMUZAL, guvernatorul din Gagauzia.
Actualul guvernator al Gagauziei, ?Mihail Formuzal, fost ofiter in ar?mata URSS, a justificat referendumul prin faptul ca Republica Moldova ar putea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *