Preturile chiriilor au explodat, alimentate de vanzarile scazute ale locuintelor vechi

Preturile chiriilor au explodat, alimentate de vanzarile scazute ale locuintelor vechi

Blocajul de pe piata vanzarilor de locuinte vechi a dus la cresterea numarului de apartamente disponibile pentru inchiriat. Numarul ofertelor s-a dublat, dar preturile n-au scazut. Dimpotriva, sunt mai mari. Pentru o camera de 25 de metri patrati, o familie plateste chirie, in Capitala, intre 350 si 600 de euro pe luna, in functie de zona si de imbunatatirile din casa.

Preturile au scazut si proprietarii prefera sa inchirieze decat sa vanda, spun agentii imobiliari. Asta ca sa nu iasa in pierdere. O strategie gasita parca de toti proprietarii in acelasi timp. Asa se face ca, in iunie, au fost scoase spre inchiriere cu 50% mai multe apartamente decat in aceeasi perioada a anului trecut. Culmea, desi oferta e foarte mare, preturile continua sa creasca.

Agentii imobiliari au si o explicatie. “Daca anul trecut chiriile erau cam cat rata la banca, anul acesta rata la banca este mult mai mare decat chiria si clientii prefera sa inchirieze”, a declarat Daniel Raeceanu, reprezentantul unei companii imobiliare.

In perioada asta, proprietarii profita si de studentii care nu prind locuri in camine. Si au urcat preturile cu 25% fata de anul trecut. Analistii imobiliari spun ca euforia pentru locuintele de inchiriat va tine pana in toamna cand se asteapta ca piata sa se mai stabilizeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *