Pricopul pricopeste. Suntem la Davis Cup. WSJ. Vasco: toata gama. Foarta. Creanga Rockefeller. La fantana.

Traditii. Sfantul Pricopie, Pricopul, Precup, Ziua Lupului. Despre aceasta zi se spune din oameni batrani ca de la aceasta zi inainte nu mai canta cucul. Precupu tace cucu. In aceasta zi infloreste graul. Topeste piatra in apa. E purtatorul fulgerelor si al trasnetelor. Niste oameni s-au apucat sa treiere grau in ziua de Pricopie. Pana seara s-au aprins paiele si apoi au ars tot. O femeie, lucrand in aceasta zi la sapat, a venit lupul si i-a luat copilul. Strigand femeia ca i-a luat lupul copilul, i-a raspuns un glas ca nu e lupul, ci e Precupul. Dupa multa rugaciune i l-a dat inapoi, insa ea a fost cu fata acoperita, sa nu-l vada pe Precup.
Pricopie se tine pentru ca sa nimereasca bine femeile la coptul painii, al malaiului si al altor aluaturi, ca sa nu se pripeasca. Precupul, cand tace cucul, il serbeaza ca sa auda cucul si de alt an.
Se munceste numai pana la amiaza in camp. Poarta o grija deosebita lucratorilor la camp. Se spune ca Pricopul pricopeste, adica face sa dea in copt semanaturile de primavara. Daca acest sfant blajin este suparat, atunci cand nu este serbat cum se cuvine, el pricheste granele, adica le grabeste uscarea inainte de maturitate. El ii pazeste pe oameni de foc si de oparire cu apa fiarta. Oamenii spun ca daca vor lucra in acea zi, Dumnezeu le va trimite seceta mare. De Pricopie nu se toarce.
Se tine sa nu li se umfle mainile la secera, dar si de teama dezlantuirii unor vijelii. In Apuseni se spune ca in aceasta zi se bat doua vanturi, Harcodanul si Dornadosul, amandoua fiind foarte primejdioase. Ziua lupilor, serbata ca sa nu manance vitele. Precup – gura de lup. E tinut de femei pentru boale. Se tine pentru lovituri de boli la copii. Pricopie e dusmanul copiilor. Se imbolnavesc copiii celui ce indrazneste a lucra in acea zi. Se tine spre a nu fi bolnavi de ochi. E rau de jale pe cine aude in aceasta zi cucul pe nemancate.
1497. Navigatorul portughez Vasco da Gama a inceput prima calatorie pe mare din Europa spre India, pe la Capul Bunei Sperante, deschizind calea de navigatie spre Asia.

1621. S-a nascut fabulistul Jean de la Fontaine.

1695. A murit matematicianul si fizicianul Christiaan Huygens. A descoperit primul satelit al planetei Saturn si e considerat savantul de la care a incput revolutia stiintifica.
1822. A murit poetul Percy Bysshe Shelley.
1838. S-a nascut contele german Ferdinand von Zeppelin, inventatorul dirijabilului. In 1900, cu motorul pregatit de el, a efectuat primul zbor cu un dirijabil rigid cu structura metalica.

1839. S-a nascut John D. Rockefeller, om de afaceri, filantrop american.
1868. A …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *