Prima Casa se modifica din 2017: Locuintele noi si cele consolidate vor fi favorizate

Bancile vor primi garantii reduse la 40% din valoarea creditelor pentru finantarea achizitiilor de locuinte mai vechi de 5 ani, in timp ce pentru locuintele construite sau consolidate in vederea riscului seismic in ultimii 5 ani – termen care curge de la data receptionarii lucrarilor – garantia va fi mentinuta la 50%, potrivit proiectului de OUG, care implementeaza strategia Guvernului privind Prima Casa pentru anii 2017-2021.
“Prin stimularea achizitiei de locuinte noi in cadrul Programului se urmareste interesul general de dinamizare a activitatii de constructii cu efecte antrenante in economie si asupra crearii de noi locuri de munca si de implementare a unor masuri menite sa previna accentuarea dezechilibrelor existente intre cererea si oferta de locuinte”, se arata in expunerea de motive a ministerului condus de Anca Dragu.
CITESTE SI Anca Dragu anunta o strategie pe cinci ani pentru programul Prima Casa
Solicitarile in lucru la data intrarii in vigoare a OUG – in 30 de zile de la adoptare – vor fi solutionate dupa forma curenta a legii, potrivit carei garantia este de jumatate din valoarea creditului, indiferent de vechimea locuintei.
De la lansarea Programului in anul 2009, ca masura anti-criza a guvernului Boc, pana la finele lunii octombrie 2016, au fost acordate 201.080 garantii, in valoare totala de 17,24 miliarde lei, precizeaza Finantele. Acest lucru inseamna ca bancile au acordat credite, cu avans de doar 5%, de circa 34 de miliarde de lei, peste jumatate din volumul total de credite pentru locuinte din sistemul bancar romanesc.
De la inceputul anului 2016 pana la finele lunii octombrie au fost acordate 30.044 garantii, in valoare totala de 2,8 miliarde lei.
Sursa: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *