Prima masina SUPERSPORT din lume are 100 de ani si e din Anglia! Vezi stramosul bolizilor.

Producatorul auto englez Vauxhall lansa pe piata cu o suta in urma un model care avea sa rupa gura targului. Intr-o perioada in care nu exista cultul bolizilor, noul Vauxhall 30-98 era prima masina care atingea 160 km/h. Vezi mai sus cum arata stramosul bolizilor din ziua de azi.
Vauxhall?30-98 este sarbatorit prin diferite competitii si evenimente cu ocazia implinirii a o suta de ani de la lansarea sa pe piata, conform publicatiei britanice The Telegraph. Cel mai important eveniment va avea loc in Weddington, acolo unde vor putea fi vazute nu mai putin de 50 de exemplare dintre cele circa 200 care mai exista in lume.
Vauxhall era in anii 1910 principalul rivalul al producatorului Bentley pe segmentul masinilor de lux, iar lansarea primului model supersport din lume urma sa fie o lovitura data pe piata auto in anul 1913. Am putea compara acest eveniment cu lansarea in 2005 a lui Bugatti Veyron, primul bolid care avea 1000 CP si depasea 400 km/h.
Vauxhall 30-98 nu trebuie privit ca bolizii din ziua de azi, in acele vremuri o masina sport insemnand in primul rand lifestyle si abia apoi performante. Desigur ca intr-o perioada in care majoritatea masinilor abia daca atingeau 80 km/h un model care rula cu peste 150 km/h era precum fulgerul.?
Vezi si?FOTO Masina UNICAT din 1935, vanduta pentru 4,5 milioane de dolari
Masina a fost construita pe platforma unui model chiar mai vechi, Vauxhall C10 “Printul Harry”, model foarte popular in acea vreme, vandut in peste 4000 de exemplare. Este cunoscut faptul ca doua exemplare C10 i-au fost livrate chiar tarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Astfel ca modelul 30-98 pornea la drum cu un oarecare prestigiu.
Primul?Vauxhall 30-98 avea un motor de 4,5 litri care producea 90 CP si care era disponibil ?pe versiunea Tip E. Insa mai tarziu Tip OE, model comercializat intre 1923 si 1927, a primit un plus de putere, motorul dezvoltand …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *