Primarul Constantei, Radu Mazare, arestat preventiv pentru fapte de coruptie, suspendat din functie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Florentina Mardale – Mediafax, Cosmin Vaideanu Publicat la: 06.04.2015 11:28 Ultima actualizare: 06.04.2015 11:36

Radu Mazare, arestat preventiv in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii, a fost suspendat de catre prefectul judetului Constanta din functia de primar al Constantei, pe care o ocupa de 15 ani.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanta, prefectul Constantin Ion a emis, luni, ordinul de suspendare din functia de primar al municipiului Constanta a lui Radu Mazare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Decizia i-a fost comunicata lui Radu Mazare, Consiliului Local Constanta si secretarului orasului.

Ordinul este valabil pana la incetarea masurii arestului preventiv si poate fi atacat in instanta de contencios administrativ.
Radu Mazare este primar al Constantei din anul 2000, cand a candidat ca independent, reusind sa-l invinga in turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Balta, cu 66% din sufragiile electoratului constantean. A fost singura data cand Mazare a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Incepand cu 2004, el a castigat din primul tur toate alegerile pentru Primaria Constanta, ajungand acum la cel de-al patrulea mandat.
Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost dus, vineri seara, in arestul central al Politiei Capitalei, din cel al Politiei Constanta, dupa ce a fost arestat preventiv, joi, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii.
Mazare fusese dus in arestul Politiei Constanta joi dupa-amiaza, dupa ce instanta suprema a decis definitiv ca acesta sa fie arestat preventiv pentru 30 de zile, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro, de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si respectiv castigarea unei licitatii, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky.
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis, joi, contestatia procurorilor impotriva deciziei de cercetare in libertate a primarului Constantei din 18 martie.
In acest caz a fost arestat preventiv si omul de afaceri Sorin Strutinsky, pe numele sau fiind emis un alt mandat de arestare preventiva, intr-un alt dosar.
Radu Mazare este acuzat ca, in perioada 2006 – 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta.
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.
Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala, peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si primarie, a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).Si in acest caz, noteaza procurorii, mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.
Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile lui Mazare, referitoare la: impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanta prin gestiune delegata, inexistenta numarului minim de oferte care pana in luna februarie 2008 impuneau un minim de doua oferte, iar din luna februarie 2008, era prevazut un numar de minim trei participanti, si tariful de salubritate.
Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un prejudiciu in suma de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de …

spot_imgspot_img