Primii sefi ai Antifraudei in Romania, numiti de Ponta: un fost iubit al Dacianei Sarbu, un sef de cabinet, un director de vama cu dosar penal

de Anca SIMINA, Adrian POPESCU Publicat la: 20.09.2013 19:50 Ultima actualizare: 20.09.2013 20:13

Un fost director vamal cercetat de procurori pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, un comisar la Garda Financiara promovat treptat de PSD si care a avut o relatie amoroasa cu Daciana Sarbu, un?director de cabinet al sefilor ANAF in perioadele in care institutia a fost condusa de liberali, un sef de vama care ii este nas fiului PSD Bihor, Ioan Mang, dar si un fost director la RA-APPS sunt primii in mainile carora premierul Victor Ponta a pus la inceputul lunii prevenirea evaziunii fiscale din Romania.
Pe 5 septembrie, prin decizii ale prim-ministrului publicate in Monitorul Oficial in aceeasi zi, Ponta le-a semnat numirile in functiile de sefi ai proaspat infiintatelor directii regionale antifrauda lui Claudiu Codrea (Bucuresti), lui Cosmin Georgescu (Suceava), lui Daniel Dinulescu (Constanta), lui Gabriel Valentin Carbubaru (Alexandria), lui Adrian Paul Voicu (Targu Jiu), lui Calin Valer Vesa (Deva), lui Iulian Bogdan Gheorghe (Oradea) si lui Laurentiu Dan Pusderca (Sibiu).

Ajunsi sefi la Antifrauda cu sprijinul USL, nou promovatii sunt, in general, in relatii vechi fie cu PSD, fie cu PNL. In cazul lui Iulian Bogdan Gheorghe, fost sef la RA-APPS Scrovistea si avansat pe filiera PNL Ilfov, acestea au suplinit chiar lipsa de experienta in domeniu.
In situatia lui Laurentiu Pusderca, fost director al Biroului Vamal de la Brasov, s-a trecut cu vederea o decizie recenta a instantei prin care se cere reluarea cercetarilor pentru inceperea urmaririi penale pe numele sau si al altor doi lucratori vamali pentru un prejudiciu de 2,9 milioane de lei. Contactat de gandul pentru a explica situatia privind reluarea cercetarilor DNA, seful Directiei Antifrauda de la Sibiu spune ca “PDL a vrut sa deschida un dosar, dar n-a mers”. “In textul OUG 74 exista obligatia sa am un aviz al serviciilor de specialitate ale statului. Daca exista situatia despre care vorbiti, este cunoscuta de cei care m-au numit in functie. Am o pregatire in materia fraudei vamale si nu eu am aplicat, am fost numit”, sustine Laurentiu Pusderca.
Directia Generala Antifrauda, o creatie 2013
Numirile sefilor din teritoriu ai noii directii pe care premierul a prezentat-o public ca pe o schimbare majora, “o structura care sa nu mai stea toata ziua sa controleze pe buticul din colt si firma care isi plateste impozitele, ci sa mearga tintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscala: accize, combustibil, legume-fructe”, a venit dupa reorganizarea ANAF la finalul lunii iunie.
Prin decizia Guvernului, Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor au fuzionat cu ANAF, in interiorul careia s-a infiintat Directia Generala Antifrauda care sa combata evaziunea fiscal, cu 8 servicii regionale in directa coordonare de la centru.
Potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal, evaziunea a?crescut cu 5,6% in ultimul an, de la 76,8 miliarde de lei, cat era in anul 2011, la 81,1 miliarde de lei?(14% din PIB)?in anul 2012.
Prin “crearea unui mecanism unic de control care sa inlature paralelismele”, asa cum apare Directia Antifrauda in nota de fundamentare a OUG de reorganizare a ANAF, a”se va urmari daca legile din domeniul fiscal sunt respectate, pentru a preveni si combate diverse ilegalitati, dar se va si participa la “actiuni de depistare si combatere a activitatilor care genereaza evaziune si frauda fiscala”.
Oficial, pentru a ramane in ANAF si in special la Directia Antifrauda, angajatii au de dat teste de specialitate.
Claudiu Codrea. Seful de cabinet
Noul mega-ANAF functioneaza in subordinea lui Gelu – Stefan Diaconu, un apropiat al vicepremierului Daniel Chitoiu, caruia i-a fost si secretar de stat la Ministerul Economiei. Seful sau de cabinet, Claudiu Codrea a fost de altfel si primul numit sef la Antifrauda Bucuresti. Numirile au fost facute pentru pozitiile de inspectori generali adjuncti. Toti cei investiti in functie conduc insa institutiile, avand in vedere ca inspectorii generali vor fi numiti abia dupa concurs, dupa un calendar imprecis.
Claudiu Codrea este un mai vechi colaborator al ministrului Finantelor, vicepremierul Daniel Chitoiu si un apropiat al PNL. La Antifrauda Bucuresti a fost propulsat din pozitia de sef serviciu la Finante in care a fost promovat recent. Pana nu demult era directorul de cabinet al presedintelui ANAF, post pe care a venit in mai 2012, dupa instalarea? USL la Palatul Victoria. Tot atunci a fost numit membru in Consiliul de Administratie al Postei Romane cu un mandat de patru ani, pana in mai 2016.
Codrea face parte din cercul oamenilor promovati in subordinea Chitoiu inca din timpul guvernarii Tariceanu, cand actualul ministru a fost presedintele ANAF. In perioada respectiva, era consilier personal al vicepresedintelui ANAF si membru in Consiliul de Administratie la Imprimeria Nationala, dupa ce cu un an inainte se ocupase de taxa de prima inmatriculare din pozitia de consilier superior la Finante.
Dupa 2009, cand liberalii au fost inlocuiti la putere de PDL-PSD, a fost retrogradat temporar pe un post de sef serviciu la Directia Finantelor Publice Bucuresti, activand insa la Camera Consultantilor Fiscali, unde Chitoiu era presedinte si de unde provin mare parte din consilierii sai actuali de la Guvern.
Claudiu Codrea are 38 de ani si este asociat intr-o firma de consultanta in afaceri si management – SC FGA Consultanta SRL – si in compania Asociatia DAPHNES cu sediul in Oltenita, judetul Calarasi.
Adrian Voicu. Fost iubit al Dacianei Sarbu
La 36 de ani, Adrian Paul Voicu numit sef al Antifraudei la Targu Jiu, era de un an, dupa schimbarea de putere din 2012, adjunct la comisariatul general al Garzii Financiare. Adus de la Timisoara, Voicu a fost promovat pe filiera PSD, partid care l-a sustinut de altfel si in 2009 cand a fost numit, atat cat au stat social-democratii la guvernare in coalitia cu PDL, director coordonator la Garda Financiara Timis.
Dupa iesirea PSD din Guvern, a revenit pe o pozitie de comisar la Garda Financiara din Timisoara din care a plecat temporar, in 2011, fiind respins la testele profesionale. Episodul a fost pus public pe seama unui conflict cu deputatul PDL Alin Popoviciu, data fiind relatia lui Voicu cu PSD si controalele pe care le facuse la o firma a parlamentarului.
Este de altfel de notorietate prietenia lui Adrian Voicu cu Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta si liderul PSD Timis, ca si faptul ca Adrian Voicu a avut o relatie amoroasa cu europarlamentarul Daciana Sarbu inainte de casatoria ei cu actualul prim-ministru care a semnat joi numirea. “Nu neg relatia pe care am avut-o cu Daciana, dar nu vreau sa vorbesc despre ea”, spunea Adrian Voicu, in 2009.

Adrian Voicu????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?? Daciana Sarbu // Mediafax Foto
Inainte de a ajunge la la Garda Financiara la Bucuresti, si-a infiintat si o firma de consultanta – AV & IR Consulting SRL cu sediul in Timis.
Dan Laurentiu Pusderca. Directorul cercetat de DNA
La Sibiu, Victor Ponta a numit sef al regionalei un fost director vamal, aflat din nou in atentia DNA, in cazul caruia o structura care ii va fi practic subordonata este chemata de instanta sa le prezinte procurorilor explicatii si documente care l-ar putea incrimina, in masura in care exista.
Numele lui Dan Laurentiu Pusderca a devenit de notorietate locala in 2008, in timpul guvernarii liberale, cand a fost numit director executiv al Biroului Vamal la Brasov. Pentru perioada respectiva a fost ulterior reclamat la DNA pentru abuz? in serviciu. Procurorii din Brasov i-au dat NUP. In consecinta, Autoritatea Nationala Vamala, din care a fost exclus in 2009, s-a adresat instantei.? Solutia Judecatoriei Brasov din 2 iulie 2013 a fost aceea de a “trimite cauza procurorilor in vederea inceperii urmaririi penale fata de Pusderca Laurentiu Dan (…)” pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Sursa foto: Portalul instantelor de judecata
Din motivarea sentintei rezulta ca judecatorul a dispus ca Laurentiu Pusderca sa fie audiat din nou, iar institutia care acum, in noua pozitie, ii va fi practic subordonata, ANV-DRAOV Brasov, sa prezinte toate explicatiile si documentele care i-ar putea indica vinovatia.

Extras din motivarea sentintei Judecatoriei Brasov semnate de judecatorul Ciprian Gavrila
HOTĂRÂREA DEFINITIVĂ MOTIVATĂ A JUDECĂTORIEI BRASOV
Contactat de gandul, Laurentiu Pusderca spune ca vina nu ii apartine, restituirea sumei de peste 1 milion si jumatate de lei pe care Vama trebuia sa o acorde unei firme fiind, din punctul sau de vedere, prescrisa la acel moment. “E vorba despre nerestituirea unor sume in termen de catre cei cu functii de conducere in perioada 2004-2008. Eu am condus institutia doar in ultimul an, 2008. Institutia avea de rambursat sau de respins cererea de rambursare in 2004. Nu s-a facut acest lucru nici in 2004, 2005, 2006, 2007. Firma a actionat in instanta ANV, pentru rambursarea sumei, accesorii si dobanzi. Am primit NUP. Autoritatea Nationala, pentru ca era obligata sa restituie sumele, a considerat necesar sa ceara Parchetului sa extinda cercetarea. Nu am o problema sa ma apar”, a explicat proaspatul sef al Directiei Antifrauda pentru regiunea Centru.
Reluarea cercetarilor de catre DNA in vederea urmaririi penale, dispusa de instanta nu este, in opinia sa, un impediment pentru a ocupa noua functie. “Suspiciunea asupra cuiva nu inseamna acuzatie. Astazi este revenirea la situatia initiala din 2011: e facuta o plangere pentru ceva. Din punctul meu de vedere, e o problema a celor care au condus in 2004-2007 plus 2009-2011″, spune Pusderca.
Intrebat? ce il recomada pentru a conduce institutia, Laurentiu Pusderca invoca experienta de manager in directiile vamale. a”Am o expertiza si un CV care ma recomanda ca manager in institutia vamala. Am condus institutii vamale din 1995 incoace, cu pauze datorate anumitor impuneri politice. Vorbesc de impuneri ale conducerii institutiei”, admite el regula sustinerii politice practicata de guverne.
Dupa plecarea PNL de la guvernare si instalarea PDL, in 2009 Laurentiu Puscerca a fost retrogradat si apoi respins la interviu la Directia Regionala Operatiuni Vamale Brasov si exclus din sistem. A atacat decizia in instanta care i-a dat castig de cauza in 2011, cand a revenit pe un post de sef de serviciu.
Calin Vesa. Nasul
Intre cei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *