Primul contracandidat oficial al lui Dragnea la sefia PSD. Cum raspunde “cetateanul Nicolae” cand e intrebat daca premierul Ponta trebuie sa demisioneze

de Cristian ANDREI Publicat la: 18.09.2015 18:46 Ultima actualizare: 18.09.2015 18:46

Senatorul Serban Nicolae a declarat intr-un interviu pentru gandul.info ca va candida la Congresul din 11 octombrie la functia de presedinte PSD, fiind primul social-democrat care isi anunta oficial aceasta candidatura. Liviu Dragnea a subliniat ca va face anuntul dupa Comitetul Executiv de luni. Serban Nicolae sustine ca PSD nu ar trebui sa accepte sa ramana la guvernare daca nu are si functia de premier.

Primul pesedist care si-a anuntat oficial intentia de a candida pentru functia de presedinte PSD este senatorul Serban Nicolae, el urmand sa fie contracandidatul lui Liviu Dragnea la Congresul din 11 octombrie de la Sala Palatului. Senatorul critica insa ideea alegerii presedintelui partidului de toti membrii de partid, spunand ca o astfel de prevedere statutara s-a regasit doar la PCR in perioada cand acesta a fost condus de Nicolae Ceausescu. Senatorul PSD vorbeste in premiera despre planurile sale in fruntea PSD, despre relatia cu premierul Ponta, dar si cu presedintele de onoare, Ion Iliescu.
despre Congres: Candidez la functia de presedinte PSD.

despre partid: Nu s-a facut o analiza dupa pierderea prezidentialelor. Avem obligatia sa ramanem la guvernare, dar cu premier PSD. Nu este o chestiune negociabila
despre Dragnea: Nu gandesc in termeni de adversitate competitia cu Liviu Dragnea, candidatura sa e statutara
Ar trebui sa se retraga Ponta din functia de premier? Niciun dosar, nicio ancheta penala la adresa unui politician de asemenea rang nu are inconsistenta si slabiciunile acuzatiilor aduse premierului. Lucrurile ar trebui sa fie limpezi.
despre Ion Iliescu: Sunt foarte multe lucruri pe care le am impreuna cu Ion Iliescu in legatura cu activitatea politica , in legatura cu PSD
despre Victor Ponta: Victor Ponta este un prieten de-al meu si un prieten de multa vreme. De fapt, intrarea lui in partid si primele lui actiuni in partid au fost si sub indrumarea mea
despre alegerea presedintelui PSD de toti membrii: Am criticat acest procedeu si la momentul in care a fost introdus in Statut. Am spus ca o asemenea prevedere nu a avut decat PCR, in perioada lui Nicolae Ceausescu.
Gandul: Intentionati sa candidati la functia de presedinte al PSD?
Serban Nicolae: Mi-am exprimat aceasta disponibilitate in baza unui proiect politic si a unei echipe de sustinere. Proiectul politic pe care vreau sa-l propun nu tine neaparat cont de existenta unui Congres sau de vacantarea functiilor de presedinte si presedinte executiv, pentru ca lucrul acesta nu l-am anticipat, iar eu nu am conditionat niciodata o idee buna in slujba partidului de detinerea unei functii sau de un eveniment de tip Congres. Lucram deja la un asemenea proiect, eu cred ca este o necesitate la acest moment sa dam un raspuns cat se poate de ferm la niste asteptari si la niste intrebari care ii framanta pe membrii de partid si daca acest lucru s-a suprapus cu Congresul anuntat, atunci exista si aceasta asumare de responsabilitate a unei candidaturi, in echipa, cu un proiect politic propus colegilor din partid.Intr-un raspuns scurt, candidati pentru functia de presedinte PSD?
Raspunsul scurt il pot da doar dupa ce se stabilesc in mod formal toate conditiile, se fixeaza data de catre organele de conducere abilitate, se stabilesc? termene, se stabilesc proceduri, se stabilesc criterii. Aceasta disponibilitate nu este una superficiala, nu imi anunt o intentie care sa spuna dom`ne daca nu imi convin conditiile de competitie sau daca nu imi convine data Congresului sau daca nu imi convine nu stiu ce alt criteriu, ma retrag din cursa. Lucrurile acestea eu le iau in serios si atunci cand vorbesc de responsabilitate ma gandesc ca nu jonglez cu asemenea termeni pentru ca este vorba de colegi, este vorba de oameni alaturi de care sunt deja, impartasim valori comune si nu imi permit sa ii tratez cu superficialitate sau cu lipsa de consideratie.Va intreb din nou, candidati la Congresul PSD din 11 octombrie?
Puteti sa spuneti ca mi-am exprimat o asemenea intentie si disponibilitate de a candida. Nu pot sa exclud si ipoteza in care Comitetul Executiv constituie inoportun Congresul sau data.? O asemenea disponibilitate si intentie exista.Daca Congresul ramane pe 11 octombrie, pe actualul Statut,? veti candida la functia de presedinte PSD?
Pe orice criterii vor stabili colegii indreptatiti sa stabileasca criteriile si in orice conditii valabile pentru toti, da.Ce lipseste azi PSD si puteti aduce dumneavoastra?
O serie intreaga de raspunsuri si o viziune pentru perspectiva. Raspunsuri la probleme care framanta activul de partid in acest moment si o viziune pentru anul electoral 2016 si pentru perioada imediat urmatoare. Cred ca un proiect politic de partid trebuie sa raspunda la o serie de intrebari importante si trebuie sa creioneze reperele pentru activitatea ulterioara. Nu este un program pe termen lung, nu este un proiect vizionar pentru tara, pentru ca este proiectul politic al unui partid. Trebuie sa raspundem la chestiunile importante care framanta membrii de partid.Ce nu a mers bine in partid dupa pierderea alegerior prezidentiale de ati luat aceasta decizie?
Primul lucru care nu a mers bine a fost exact scrutinul prezidential. Rezultatul ne-a aratat ca ceva nu a fost in regula. Noi nu am facut nici pana astazi o analiza exhaustiva a ciclului electoral inceput in 2012 cu alegerile locale, cu suspendarea lui Basescu, alegerile parlamentare, alegerile europarlamentare din 2014 si cele prezidentiale. O asemenea analiza nu s-a facut si atunci se lasa loc speculatiilor. Sunt chestiuni care au venit peste noi si sunt presante. Trebuie sa dam un raspuns membrilor de partid ce se intampla cu guvernarea. Apar tot felul de speculatii si indiferent cine e presedintele partidului? si acum si dupa Congres lucrurile acestea nu trebuie lasate la nivel de speculatii.Avem o obligatie, dincolo de ramerea la guvernarea, care este subinteleasa, presedintele partidului, conducerea partidului, indiferent de moment, pana la alegerile parlamentare din 2016 trebuie sa se asigure ca PSD ramane la guvernare, functia de prim-ministru este a PSD. Nu este o chestiune negociabila dintr-un motiv simplu, exista o vointa exprimata la nivelul structurilor de partid din teritoriu. Ne-am asumat guvernarea, ne-am luat niste angajamente, ar fi si o abdicare si un lucru incorect sa spunem: ramanem la guvernare, dar sa fie altcineva prim-ministru. Orice speculatie de genul acesta inseamna o abdicare, iar pe de alta parte o nesocotire a conferintelor judetene si locale. Adica a vointei colegilor nostri din partid, presedintele partidului, indiferent de momentul la care se pune in discutie o asemenea chestiune, si inainte si dupa Congres, este obligat sa faca tot ce se poate pentru a pastra guvernarea pana la incheierea ciclului constitutional si de a pastra functia de prim-ministru pentru PSD. Este angajamentul nostru, este ca si cum am spune programul nostru de guvernare este foarte bun, poate sa il aplice cine vrea.? Asa ceva nu se poate negocia.Noi am investit o formula guvernamentala care presupune prim-ministru, lista membrilor Guvernului si programul de guvernare. Fiecare element din acestea trei este in egala masura important. Nu putem abdica ca PSD este cel care nominalizeaza primul-ministru.Nu v-a mirat faptul ca premierul Ponta a declarat in mai multe randuri ca ar pleca de la guvernare daca presedintele Iohannis l-ar nominaliza pe domnul Oprea pentru functia de premier, nevorbind niciodata despre un membru PSD pentru aceasta functie?
Nu imi aduc aminte. Eu imi aduc aminte ca Victor Ponta a declarat ca este dispus sa isi depuna mandatul in fata presedintelui Iohannis oricand, cu o singura conditie, ca presedintele Iohannis, respectand Constitutia si vointa electoratului din 2012, sa nominalizeze tot un candidat la functia de prim-ministru din partea PSD. Nu imi aduc aminte sa il fi nominalizat pe Gabriel Oprea si e greu sa cred ca PSD prin vocea unui lider ar putea sa faca abstractie de dorinta propriilor membri, exprimata deja.Este o conditie pastrarea guvernarii de faptul ca PSD trebuie sa dea si premierul?
Sunt conditii interconectate si interdependente. Pastarea guvernarii cu premier PSD sau premier PSD si pastrarea guvernarii sunt doua lucruri care se completeaza si interdependente.Cum vedeti posibila candidatura a lui Liviu Dragnea la functia de presedinte PSD?
Statura. Este o formula colegiala, este o competitie interna si una intre colegi. Cu oricare alt candidat as concura pe o functie in partid premisa este ca suntem colegi, ca avem ceva in comun. Nu gandesc in termeni de adversitate, nu gandesc in termeni eliminatorii. Este vorba doar de viziune asupra cailor si mijloacelor de atingere a unor obiective politice deja comun declarate.Este o problema faptul ca domnul Dragnea a fost condamnat in prima instanta in dosarul Referendumul?
Aceasta este o chestiune care-l priveste in primul rand pe el, el este primul chemat sa-si faca analiza. Bineinteles, ca la nivelul PSD va trebui sa dam un raspuns la toate aceste chestiuni, nu numai la Liviu Dragnea. Una din problemele care preocupa, am vorbit de cea legata de guvernare. O alta problema este cea legata de intrarea noastra in anul electoral si in alegeri pe liste proprii sau pe liste de alianta electorala. O alta problema este ce facem cu cei care au probleme in diverse stadii cu justitia, cei care sunt cercetati, cei care sunt plasati sub diverse forme de masuri preventive, cei care sunt condamnati in prima instanta, cei care sunt condamnati prin solutii definitive. Pentru toate aceste chestiuni va trebui sa avem raspunsuri si va trebui sa avem raspunsuri clare, ca fiecare membru sa stie ce se intampla in asemenea situatii. Avem doua modalitati: avem pe de o parte legea, care este valabila pentru toti si care stabileste masurile legale care se aplica. Daca legea spune ca o persoana aflata intr-o functie publica este suspendata din functie la un moment procedural intr-o ancheta penala sau ca este revocata din functie sau ca i se retrage sprijinul politic, aplicam legea. Chestiunea legata de moralitate, de imagine, de afectarea credibilitatii partidului sau a imaginii publice a partidului este o chestie de analiza interna si ea ar trebui sa aiba la baza niste criterii de evaluare si un corp decizional. Mie mi-e greu sa cred ca cineva s-ar putea impune la Congres, in functia de presedinte, fara sa dea raspuns tuturor preocuparilor membrilor de partid. Orice echipa de conducere, eu insist ca trebuie sa ne bazam pe echipe, va trebui sa raspunda tuturor preocuparilor. Poate constatam ca membrii de partid au o preocupare pe care liderii nu o au.Afecteaza imaginea Romaniei in plan international trimitere premierului Ponta in judecata?
Este greu de evaluat. Eu am mai vazut situatii de acuzatii de acest tip si am vazut si reactiile care sunt in strainatate. Niciun dosar, nicio ancheta penala la adresa unui politician de asemenea rang nu are inconsistenta si slabiciunile acuzatiilor aduse premierului. Lucrurile ar trebui sa fie limpezi. Tinand cont de implicatii, efecte, acuzatiile ar trebui sa fie ferme, sa fie indubitabile, sa fie mai presus de orice discutie. Este greu sa fac o evaluare pentru ca este greu sa fac o evaluare a impactului pe care il au in societatea romaneasca acuzatiile aduse premierului.Ar trebui ca premierul Ponta sa isi dea demisia?
Si asta este greu de spus. Din toate masuratorile, iese un oarecare paradox: oamenii, chiar unii din cei convinsi ca acuzatiile DNA sunt fondate si premierul a facut greseli, sunt de parere ca trebuie sa ramana in functia de prim-ministru pentru ca este bun guvernare, pentru ca acuzatiile sunt dinainte sa fie prim-ministru, nu privesc nici macar activitatea lui politica si doar o activitate profesionala, dar este apreciat pentru performantele ca prim-ministru, pentru performantele guvernamentale. Sorin Oprescu este oarecum in situatie similara. Am intalnit oameni care sunt convinsi ca e ceva necurat in ce a facut Sorin Oprescu, dar ii recunosc meritele ca primar general, ii recunosc activitatea si nici macar nu au certitudinea ca nu l-ar vota inca o data, chiar cu probleme penale.Cetateanul Serban Nicolae crede ca premierul ar trebui sa isi dea demisia??
La momentul acesta m-as abtine. Va spun de ce nu am convingerea ca ar trebui conectate cele doua lucruri. Nu este o chestiune care sa priveasca activitatea lui de prim-ministru. E ca si cum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *