Primul planetariu digital din tara, inaungurat la Pitesti

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Primul planetariu digital din tara si cel de-al treilea din lume a fost inaugurat, miercuri, la Pitesti, de Muzeul Judetean Arges, investitia, suportata de Consiliul Judetean Arges, fiind de 280.000 de euro.

Primul planetariu digital din tara si cel mai performant din Europa este intr-o cladire a Muzeului Judetean Arges si poate gazdui circa 40 de spectatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale de deplasare. Mobilierul este proiectat si realizat special pentru planetariul care dispune si de un sistem de climatizare optim si ecologic.

Potrivit lui Remus Carstea, responsabilul proiectului, in 35 de minute, iubitorii stelelor pot realiza o calatorie completa prin Univers si pot asista la lectii de astronomie, toate in format multimedia HD, cu sunet performant similar cinematografelor 3D.

„In urma cu 30 de ani, la Pitesti, incepea sa functioneze in cadrul Muzeului Judetean Arges prima expozitie multimedia din Romania dedicata stiintelor naturii si ecologiei. Acum, in 2008, in primul an national dedicat educatiei cu ajutorul astronomiei si in avanpremiera primului an international al astronomiei muzeografii argeseni au inaugurat primul planetariu digital de tip educational din Romania, obiectiv care, speram, va fi vizitat de zeci de localnici si de turisti”, a declarat Remus Carstea, responsabilul proiectului Planetariu de la Pitesti.

Constructia planetariului, realizata de 60 de angajati ai unei firme franceze, a inceput in data de 1 mai si a durat patru luni, societatea fiind aleasa in urma unei licitatii publice internationale. Investitia a costat 280 de mii de euro, bani proveniti de la Consiliul Judetean Arges.

„Este unul dintre cele trei planetarii digitale din lume, celelalte doua fiind in Ucraina si Italia, dar e singurul situat intr-un muzeu. Planetariul este de tip „In Space Systems”, are un ecran cu diametru de sapte metri, ofera vizionarea proiectiilor de planetariu, de cinematografie panoramica si simultana si de expozitii virtuale de inalta definitie, sonorizate cu un sistem audio performant”, a mai precizat Remus Carstea.

Echipamentul poate fi interconectat prin sisteme digitale de transport a informatiei, cu echipamente de observare astronomica pentru facilitarea proiectiilor live de observatii astronomice realizate oriunde pe Terra.

spot_imgspot_img