Privatizarea Automobile Craiova, amanata cel putin 6-7 luni

Privatizarea Automobile Craiova, amanata cel putin 6-7 luni

Comisarul european Leonard Orban a solicitat colegiului Comisiei Europene sa urgenteze investigatiile cu privire la potentialele ajutoare de stat ce vor fi acordate companiei americane Ford dupa privatizarea uzinei Automobile Craiova si a atras atentia autoritatilor de la Bucuresti sa nu faca niciun gest de influentare a Bruxelles-ului in acest caz.

“Cei care inca inca isi mai inchipuie ca mai pot da un telefon pentru a amana sau modifica vreo decizie se inseala amarnic. La nivelul Comisiei Europene este toleranta zero in privinta incalcarii Tratatului de Aderare. Sunt reguli stricte care trebuie repectate de toate statele membre, indiferent de marimea sau importanta lor”, a spus Orban.

Acesta a declarat ca inca nu a auzit de vreun astfel de telefon, dar a sesizat atitudini publice care sugerau intentii de a interveni pe langa autoritatile de la Bruxelles, fara insa sa dea vreun exemplu. Saptamana trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu le solicita partidelor politice sa se implice in problema ivita de investigarea privatizarii producatorului de automobile, considerand ca de soarta craiovenilor nu ar fi trebuit sa fie preocuparea doar a unui singur partid, in speta PNL, sau doar a Guvernului Mai mult, primul ministru s-a aratat convins ca privatizarea s-a facut “in conformitate cu toate regulile Comsiei Europene”.

Orban considera ca Executivul de la Bruxelles ar putea lua o decizie in 6-7 luni, desi investigatiile in acest caz ar putea dura 18 luni. El le-a cerut autoritatilor romane sa dea dovada de transparenta totala si sa puna la dispozitia Comisiei toate documentele. In caz contrar, Comisia va fi nevoita sa ia decizii numai pe baza informatiilor aparute in mass-media.

Executivul de la Bruxelles emis un ordin Romaniei sa suspende orice ajutor de stat ce nu a fost in prealabil notificat Bruxelles-ului. Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru concurenta, Neelie Kroes, a afirmat ca autoritatile de la Bucuresti au impus cateva conditii la privatizarea intreprinderii craiovene care ar putut conduce la un pret de vanzare mai mic decat cel care ar fi fost obtinut in cazul in care privatizarea ar fi fost neconditionata.

Este vorba, spune Todd, de producerea a minimum 200.000 de masini in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea activitatii curente timp de patru ani si pastrarea tuturor fostilor angati ai societatii craiovene. Ford a oferit 57 milioane de euro pentru pachetul majoritar, reprezentand 72,4% din capitalul Automobile Craiova.

Comisarul Orban a mai spus ca luna viitoare, Comisia Europeana ar putea lua o decizie privind activarea clauzei de salvgardare pe agricultura pentru Romania din cauza deficientelor din sistemul de acordare a platilor pentru fermieri. “Exista doua posibilitati: va fi activata clauza si Romania va pierde fonduri europene de 110 milioane de euro sau nu va fi activata clauza dar vor incepe efectuarea platilor doar pentru zonele controlate si certificate de autoritatile romane si europene”, a afirmat Orban.

La numai cateva ore de la declaratia comisarului Orban premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca va pleca personal la Bruxelles, daca va fi cazul, pentru a pleda in favoarea privatizarii Automobile Craiova, care face obiectul unei investigatii a CE, aratand ca acest contract a fost incheiat cu respectarea regulilor privind ajutorul de stat. El a aratat ca investigatia initiata de Comisia Europeana reprezinta o procedura normala in relatia cu un stat membru al UE, in contractul de privatizare a Automobile Craiova fiind de altfel inclusa o clauza conform careia tranzactia va fi incheiata dupa aprobarea CE.

“Ca stat membru, trebuie sa respectam cu totii regulile privind ajutorul de stat, iar Comisia Europeana vrea sa verifice daca aceste reguli au fost respectate. Nu e nicio problema. Ma voi duce personal la Bruxelles sa pledez pentru aceasta privatizare, daca va fi cazul, deoarece sunt convins ca este utila pentru economie si respecta regulile ajutorului de stat”, a spus Tariceanu.

Premierul a reluat totodata ideea ca Romania este un partener al Comisiei Europene, in calitate de membru al UE, iar Comisia nu trebuie tratata ca “Alfa si Omega”, deoarece si la Bruxelles sunt “oameni care pot gresi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *