Priveste cu atentie IMAGINILE NESIMTIRII in Romania! Pare INCREDIBIL ce patesc smecherii care-l umilesc pe jandarmul care le desfunda santul! DECIZIA care “racoreste” milioane de romani

de Cristian ANDREI Publicat la: 24.04.2014 08:00 Ultima actualizare: 24.04.2014 08:16

Locuitorii care stau la crasma in loc sa ajute autoritatile si primarii care nu isi fac treaba in situatiile de urgenta pot ajunge la inchisoare. Prevederea apare intr-un proiect legislativ depus la inceputul acestei luni de 73 de parlamentari. Acestia sustin ca raspunderea penala este singura care poate motiva oamenii sa actioneze si ca, daca aceasta lege era astazi in vigoare, exista un responsabil pentru persoanele decedate din cauza inundatiilor din judetul Teleorman.

Cetatenii din zonele afectate de calamitati naturale – inundatii, zapezi, cutremure – risca sa fie sanctionati penal daca nu se implica in operatiunile derulate de oficialitati, ci doar “privesc si asteapta interventia autoritatilor”. Aceasta este solutia la “indiferenta colectiva” pe care o inainteaza un proiect de lege depus la inceputul acestei luni la Camera Deputatilor de 73 de parlamentari de la PSD, PNL, PC si grupul minoritatilor nationale.
De asemenea, la nivelul localitatilor urmeaza sa fie constituite comitete locale de interventie in cazul situatiilor de urgenta. Semnatarii initiativei legislative sustin in expunerea de motive ca amenda nu motiveaza oamenii sa actioneze, ci doar o sanctiune penala ii va determina sa nu mai stea pasivi in fata acestor situatii speciale.

Situatiile de urgenta sunt gestionate in acest moment de la nivel central de un departament de situatii de urgenta, aparut dupa incidentul aviatic din Muntii Apuseni, care este condus de secretarul de stat de la Ministerul de Interne, Raed Arafat.
Parlamentarii doresc ca inaspreasca insa sanctiunile aplicate comitetelor locale de actiune, pana la sanctionarea acestora in penal.
“Sanctiunea poate duce la o interventie prompta si la o pregatire mai responsabila din partea autoritatilor cu atributii in interventia la situatii de urgenta. De fiecare data cand exista evenimente neplacute vedem la televizor cum cetateni din zonele afectate stau si privesc contrar prevederilor legale unde se prevede obligatia de a interveni in salvarea de bunuri sau vieti omenesti asteptand interventia autoritatilor. Cetatenii din aria de acoperire a evenimentului sa aiba determinarea necesara de a interveni, stiind ca risca sa fie sanctionati penal”, sustin deputatii si senatorii in expunerea de motive.

Astfel, se considera infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amenda de la 10.000 lei la 100.000 lei: neasigurarea instiintarii, avertizarii, alarmarii sau evacuarii populatiei in situatii de protectie civila, precum si transmiterea neautorizata de mesaje de protectie civila; neasigurarea identificarii, a monitorizarii si a evaluarii factorilor de risc generatori de evenimente periculoase sau nestabilirea masurilor de protectie impotriva efectelor negative ale acestora; neparticiparea la instruirile, exercitiile si aplicatiile de pregatire privind protectia civila; neanuntarea sau neinformarea despre evenimentele periculoase produse sau privind masurile de protectie civila luate ori necesar a fi luate; neconstituirea rezervelor de resurse tehnico-materiale necesare protectiei prevazute in planurile specifice si neindeplinirea functiilor de sprijin stabilite pe timpul situatiilor de urgenta.
Chiar daca initiatorii au cerut ca proiectul legislativ sa fie dezbatut in procedura de urgenta, aceasta nu s-a aprobat.
Stanciu Anghel (PSD): Se pune problema si celor patru morti din Teleorman
Deputatul PSD, Stanciu Anghel, a semnat initiativa legislativa, spunand ca a constatat ca si alti colegi ca cetatenii trebuie sa fie mai implicati in astfel de situatii speciale.
“Stiti ca pe vremea copilariei mele in sate erau pompieri voluntari, era paza voluntara? Membrii Consiliului, primarul, viceprimarul, organul de politie local – nu vreau sa bag si popa aici ca nu e cazul – pot face parte din comitetul pentru situatii de urgenta local”, a declarat pentru gandul deputatul PSD. “Ceea ce dorim este si implicarea organelor locale, a comunitatii locale, a cetatenilor in gestionarea situatiilor de urgenta. Am constatat si eu si multi colegi si vad ca si acum a constatat domnul ministru Arafat ca cetatenii atunci cand li se spune sa evacueze o anumita zona ca vine viitura, ei refuza si atunci cand vine viitura ei intra in alerta si cer ajutor. Unii cetateni spun ca nu au fost anuntati sau avertizati de primar, ba ca primarul avea interese sa nu dea drumul la apa ca-i pleaca pestii, zic unii din anumite zone, sau ca pastea pe islazul ala oile lui si daca dadea drumul la apa inunda islazul si asa mai departe”, a mai explicat Stanciu Anghel.
Potrivit acestuia, se doreste sa existe un cadru legal prin care cetateanul sa fie implicat si sa nu mai “vina armata si jandarmii, iar ei sa stea la crasma si sa priveasca” cu muncesc altii. In privinta sanctiunilor penale pentru acestia, Stanciu Anghel sustine ca pedepsele se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *