Problemele candidatului care s-a autopropus pentru CSM desi a fost scos de acolo de Curtea Constitutionala. Victor Alistar a fost implicat si intr-un scandal cu iz penal

Victor Alistar, director executiv al Transparency Romania, vrea un nou mandat in Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce prima data a fost scos de Curtea Constitutionala.
Doi membri ai societatii civile votati de Senatul Romaniei fac parte din plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe langa cei 14 magistrati alesi dintre judecatori si procurori? si trei membri de drept (ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general al Romaniei). Toti 19 membri vor avea un mandat de 6 ani, care incepe in ianuarie 2017 si se termina in ianuarie 2023.
Victor Alistar, director executiv al Transparency Romania, a trimis o adresa presedintelui Senatului, prin care l-a anuntat ca isi depune candidatura pentru CSM. A semnat adresa din calitatea sa de conducator al ONG-ului, in conditiile in care, potrivit legii, candidatii sunt propusi de organizatii neguvernamentale.
Mai mult, aceasta nu este prima candidatura a lui Victor Alistar pentru CSM. In 2010, desi se afla in stare de incompatibilitate stabilita de Agentia Nationala de Integritate (a fost simultan functionar public, avocat si director al unui ONG), Senatul Romaniei l-a validat ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Validarea sa a fost contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei, dar pana sa apara decizia CCR, Victor Alistar a fost membru CSM cu drepturi depline.
Judecatorii constitutionali au decis ca directorul Transparency International trebuie sa iasa din consiliu, la sfarsitul lunii ianuarie 2011. Dar scurta perioada in care a activat in CSM este considerata un mandat si, potrivit? deciziilor CCR, o persoana are dreptul la un singur mandat in forul care garanteaza independenta justitiei, indiferent de marimea perioadei in care l-a exercitat.
Victor Alistar are o biografie bogata in incidente procedurale. Dupa ce a fost exclus din CSM pentru incompatibilitate, un an mai tarziu, desi se afla tot in perioada interdictiei de a ocupa o functie publica, din cauza incompatibilitatii, a fost propus pentru o pozitie de ministru de catre premierul de atunci Victor Ponta.
Victor Alistar a fost implicat si intr-un scandal cu iz penal, privind declaratii false, dar nu s-a inceput urmarirea sa penala. Mai mult, a fost acuzat de presa ca si-a plagiat lucrarea de doctorat.
In ciuda insistentelor noastre, directorul executiv al Transparency International nu a putut fi contactat pentru a comenta candidatura sa la CSM.
Alti reprezentanti ai societatii civile
Pentru CSM candideaza si alte sase persoane propuse de dife?rite organizatii neguvernamentale.
Spre exemplu, avocatul Antonie Popescu este …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *