Programul national de screening citologic nu poate fi aplicat inca in conditii optime

Programul national de screening citologic al cancerului de col, pe care Ministerul Sanatatii vrea sa il introduca din trimestrul IV, nu poate fi aplicat inca in conditii optime, apreciaza conferentiar universitar doctor Simona Stolnicu, director al unui proiect de cercetare pentru implementarea metodelor de diagnostic.
“Infrastructura este insuficienta, iar personalul incomplet instruit, nu exista suficiente laboratoare acreditate, nu exista ghiduri nationale pentru controlul intern si extern al calitatii frotiurilor, nu exista un registru national de screening. De asemenea, lipsa circuitelor standardizate si a unui sistem informational face ca detectarea unui nou caz sa fie necorespunzator urmarita prin investigatii necesare si tratament adecvat”, a declarat Simona Stolnicu.
Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a obtinut finantarea acestui proiect – aplicat prima data la nivel local, apoi regional si national – din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).
“Incercam sa cream centre pilot, deocamdata in Targu Mures si Iasi, care se adauga la Institutele Nationale Oncologice de la Cluj si Iasi, si care sa aiba echipe de specialisti foarte bine instruiti pentru ca apoi sa extindem acest lucru in retele regionale. (…) Programul Ministerului Sanatatii va presupune screeningul tuturor femeilor, inclusiv asimptomatice, intre 25 si 65 de ani, care ar trebui sa fie gratuit. Insa, se va lovi cu siguranta de o infrastructura care este aproape insuficienta, de lipsa personalului calificat si a laboratoarelor acreditate”, a spus Simona Stolnicu, directorul proiectului.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, astazi, pentru NewsIn, ca programul national de screening citologic al cancerului de col uterin va incepe in trimestrul IV al acestui an si se va derula pe o perioada de trei ani. “Initial, vor fi testate femeile cu grad de risc, la recomandarea medicului de familie. Ne propunem ca in fiecare an sa fie incluse in program 2,5 – 3 milioane de femei. Exista bani alocati, dar, deocamdata, nu pot spune care este suma. Programul se va derula pe regiuni”, a declarat ministrul.
Cancerul de col este provocat de un virus (HPV-virusul papiloma uman) care se transmite pe cale sexuala si la persoanele care nu sunt inca infectate se poate face vaccinarea, care a fost introdusa in Romania numai de cateva luni. In plus, exista doua vaccinuri care se comercializeaza si care sunt extrem de scumpe, neexistand un consens cu privire la pacientele care beneficiaza de acest vaccin si un program national care sa suporte aceste cheltuieli.
Efectul protector demonstrat pana in acest moment este de cinci ani. Oricum, vaccinarea protejeaza pentru 70% din tulpinile implicate in dezvoltarea cancerului de col, astfel incat si persoanele vaccinate trebuie controlate anual”, a declarat Simona Stolnicu.
In Romania se inregistreaza si cea mai mare incidenta a cancerului de col uterin din Europa, de aproximativ 30 la 100.000 de femei si cea mai mare mortalitate, de 11 la 100.000 de femei.