Proiect de rezolutie: Parlamentul European, “profund ingrijorat” de reforma justitiei din Romania

Parlamentul European “este profund ingrijorat de legislatia reformata referitoare la legislatia judiciara si penala din Romania, in special cu privire la potentialul sau de a submina in mod structural independenta sistemului judiciar si capacitatea de a combate eficient coruptia in Romania, precum si de a slabi statul de drept”, se arata in proiectul de rezolutie redactat de reprezentanti ai grupurilor politice din legislativul comunitar, scrie Agerpres.
De asemenea, documentul “condamna interventia violenta si disproportionata a politiei in timpul protestelor de la Bucuresti din august 2018”.
In plus, proiectul de rezolutie “face apel la autoritatile romane sa introduca masuri de protectie pentru a asigura o baza transparenta si legala pentru orice cooperare institutionala si sa evite orice interferenta care afecteaza echilibrul puterilor”, dar si la “intarirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informatii”.
Eurodeputatii “indeamna autoritatile romane sa contracareze orice masuri care ar dezincrimina coruptia” si “sa aplice strategia nationala anticoruptie” si “recomanda cu fermitate reconsiderarea legislatiei privind finantarea, organizarea si functionarea ONG-urilor in ceea ce priveste potentialul sau de a avea un efect intimidant asupra societatii civile, precum si in contradictie cu principiul libertatii de asociere si dreptul la viata privata si de a o alinia pe deplin” cadrului UE.
In acelasi timp, proiectul de rezolutie “exprima profunda ingrijorare cu privire la restrictiile politice ale libertatii mass-mediei” si la “propunerile de lege care penalizeaza denigrarea Romaniei in strainatate si reintroduc defaimarea in Codul Penal”.
Potrivit proiectului de rezolutie, legislativul comunitar “indeamna Parlamentul si Guvernul Romaniei sa puna in aplicare pe deplin toate recomandarile Comisiei Europene, GRECO si Comisiei de la Venetia si sa se abtina de la orice reforma care ar pune in pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenta sistemului judiciar”.
De asemenea, documentul “indeamna sa se continue angajarea societatii civile” si “evidentiaza nevoia de a aborda chestiunile mentionate anterior intr-un proces transparent si cuprinzator” si “incurajeaza sa se solicite Comisiei de la Venetia o evaluare proactiva a masurilor legislative in cauza inainte de aprobarea lor finala”.
PE “invita guvernul roman sa coopereze cu Comisia Europeana in conformitate cu principiul cooperarii loiale, astfel cum este prevazut in tratat”.
Proiectul de rezolutie “reitereaza regretul cu privire la faptul ca Comisia a decis sa nu publice Raportul UE anticoruptie in 2017 si solicita cu fermitate Comisiei sa reia fara intarziere monitorizarea anticoruptie anuala in toate statele membre” si, de asemenea, “invita Comisia sa elaboreze un sistem de indicatori …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *