Proiect pentru informarea si sprijinirea femeilor seropozitive, lansat in Romania.

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Proiectul SHE pentru informarea si sprijinirea femeilor seropozitive va fi implementat in Romania, urmand ca, in perioada aprilie – mai, sa aiba loc evenimente la Bucuresti, Constanta si Iasi, unde au fost infiintate trei centre pentru aceasta categorie de paciente, potrivit Mediafax.
Institutul National de Boli Infectioase „Prof.Dr. Matei Bals”, alaturi de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA si Asociatia Romana Anti-SIDA, au anuntat lansarea in Romania a proiectului SHE (Strong, HIV positive, Empowered women).
In cele trei centre SHE infiintate in Bucuresti, Constanta si Iasi vor conlucra specialisti in domeniul HIV, persoane care se ocupa de grupurile de suport, ginecologi, specialisti in planificare familiala si fertilitate si psihologi, cu scopul de a oferi asistenta mai buna si suport solid femeilor HIV pozitive.
In cadrul proiectului, vor fi organizate, in perioada aprilie-mai, trei evenimente la care vor participa femeile seropozitive din orasele Bucuresti, Constanta, Iasi, avand ca obiectiv cresterea gradului de informare a acestora si facilitarea formarii unor grupuri de suport pentru pacientele infectate cu HIV.
De asemenea, vor fi sustinute accesul pacientelor la grupuri de suport si traininguri locale dedicate informarii cadrelor medicale implicate in diagnosticul, tratamentul si monitorizarea pacientelor seropozitive.
In Romania traiesc peste 11.500 de persoane seropozitive, dintre care peste 5.200 sunt femei. Aproximativ jumatate dintre femeile seropozitive din Romania au varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani, varsta fertila, la care foarte multe tinere se gandesc sa devina mame pentru prima data.
„Avem o cohorta de tinere femei, cu an de nastere sfarsitul anilor „80, inceputul anilor „90, care isi doresc sa duca o viata normala si nu numai ca isi doresc, au posibilitatea sa o faca. Speranta de viata a acestora este, in acest moment, foarte apropiata de cea a omului care nu este infectat cu HIV”, a declarat managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” din Capitala, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, citat in comunicat.
Inca din 1998, medicii din Romania recomanda testarile pentru HIV-SIDA tuturor femeilor insarcinate, in primul si in ultimul trimestru de sarcina. Potrivit specialistilor, este foarte important ca, in cazul in care rezultatul testului este pozitiv, viitoarea mama sa aplice metode de protejare a copilului ei. Gratie acestor analize, riscul de a da viata unui copil seropozitiv poate fi eliminat complet. Prima conditie este …

spot_img