Proiect unic in Romania: 500.000 de lei pentru salciile energetice ale Consiliului Judetean.

Consiliul Judetean Arad a investit in perdele de protectie forestiera, lungi de 20 de kilometri, care au si rolul de a produce rapid masa lemnoasa.
Primii butasi de salcie energetica au fost plantati in urma cu cateva zile in judetul Arad, pe o lungime de 20 de kilometri, de-a lungul unor drumuri, in urma unei investitii de 500.000 de euro a Consiliului Judetean Arad. Aceasta este o solutie ieftina si eficienta pentru a proteja drumurile de viscol. Proiectul este unic in Europa, iar reprezentantii Comsiei Europene vor veni la anul viitor la Arad pentru a vedea primele rezultate.
Salcia energetica, o solutie ieftina si eficienta
Salciile a fost plantate pe marginea drumului care leaga localitatile Semlac – Seitin si Nadlac, un drum afectat de zapada viscolita in fiecare iarna. De la butasii platati acum, de circa 25 de centimetri, planta va ajunge la o inaltime de aproximativ sapte metri in doi ani, cand va fi recoltata. “Am luat decizia sa realizam perdele de protectie pe marginea drumurilor de campie pentru ca am gasit o solutie, consideram noi si ieftina si eficienta pentru Consiliul Judetean. Perdelele de protectie de salcie energetica inseamna, in primul rand, o protectie a drumurilor judetene unde zapada viscolita ne impiedica sa deszapezim in timp util, creand dificultati in trafic. In anul al doilea de la plantare, salcia se poate valorifica, fapt care va duce la recuperarea investitiei”, a declarat Nicolae Iotcu, presedinte al Consiliului Judetean Arad. A fost plantata salcie romaneasca, o planta adaptata pentru Romania.
“Aceasta salcie energetica a fost adusa din Suedia. Din 14 soiuri, doar 3 au fost adaptate pentru Romania. Primele beneficii vor aparea dupa a doua recolta, adica dupa un an. Este primul proiect din Europa de acest gen si cred ca, dupa ziua de astazi, Europa se va uita la noi. Cei de la Comisa Europeana si-au manifestat dorinta sa vina anul viitor sa vada plantatia de la Semlac”, a declarat Wilhelm Hollerbach, CEO la Asociatia Cultivatorilor de Salcie Energetica din Romania.
El a mai explicat ca salcia plantata in judetul Arad va forma o perdea de protectie care va fi eficienta pentru prevenirea depunerilor de zapada pe drumul judetean care leaga cele trei localitati, dar va preveni si accidentele rutiere, pentru ca salcia este foarte elastica si nu se rupe in cazul funrtunilor violente, asa cum se intampla cu alte soiuri de arbori. Totodata, dupa un an de la plantare, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *