Proiect: Ambulantele judetene vor fi reorganizate in sapte servicii regionale.

Cele 40 de servicii judetene de ambulanta vor fi reorganizate in sapte servicii regionale, dupa modelul pilot realizat in 2009 prin comasarea Salvarii Bucuresti cu cea din Ilfov, potrivit unui proiect de hotarare de guvern lansat joi in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii (MS).
Proiectul de HG prevede infiintarea serviciilor regionale de ambulanta Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est, Nord Est, la care se adauga Bucuresti-Ilfov, prin reorganizarea unor ambulante judetene si desfiintarea altora.
“La momentul actual, sistemul de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca din Romania sufera de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori. Problema majora o constituie separarea administrativa si operativa intre serviciile judetene de ambulanta din cadrul unei regiuni, ducand la disfunctionalitati grave in acordarea asistentei medicale de urgenta in zone apropiate din aceeasi regiune. Serviciile Judetene de Ambulanta functioneaza in zone administrative bine determinate si care nu permit organizarea interventiei in mod eficient. De multe ori, ambulanta intarzie in diverse zone ale tarii, din cauza lipsei unei ambulante disponibile in zona administrativa respectiva, cand la distante mici se afla ambulante libere in zona administrativa limitrofa”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
In aceste conditii, unica solutie de remediere a problemelor de interventie si de promptitudine este gruparea serviciilor judetene de ambulanta pe regiuni, sustin initiatorii proiectului.
Toate serviciile regionale de ambulanta vor fi institutii publice cu personalitate juridica in subordinea MS, se arata in proiect.
Conform proiectului, se infiinteaza Serviciul Regional de Ambulanta Nord Vest, prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Cluj si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Bihor, Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud si Salaj. Serviciul Regional de Ambulanta Nord Vest va avea sediul in Cluj-Napoca.
Serviciul Regional de Ambulanta Centru va fi infiintat prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Mures si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Alba, Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna, urmand sa aiba sediul in Targu Mures.
Serviciul Regional de Ambulanta Vest, cu sediul in Timisoara, va fi infiintat prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Timis si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Arad, Hunedoara si Caras-Severin.
Serviciul Regional de Ambulanta Sud Vest, cu sediul la Craiova, va fi infiintat, potrivit aceluiasi proiect, prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Dolj si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Mehedinti, Gorj, Valcea si Olt.
In privinta Serviciului Regional de Ambulanta Sud, proiectul prevede infiintarea acestuia prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Prahova si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Arges, Calarasi, Teleorman, Giurgiu, Dambovita si Ialomita, sediul urmand sa fie in Ploiesti.
Serviciul Regional de Ambulanta Sud Est, care va fi realizat prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Constanta si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Braila, Buzau, Galati, Vrancea si Tulcea, va avea sediul in Constanta.
Serviciul Regional …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *