Proiect: Plata impozitelor sa nu mai fie conditionata de cea a amenzilor neachitate

Proiectul de lege depus la Senat, de patru deputati PSD, prevede ca “la articolul 165 (din Codul de procedura fiscala-n.r.) alineatul 2 se aborga”.
Initiatorii sustin ca “sesizari repetate din partea unitatilor administrativ-teritoriale comunica o imposibilitate a colectarii impozitelor locale, identificand ca unul dintre principalele motive reglementarile in vigoare privind incasarea obligatiilor bugetare”, se arata in expunerea de motive a actului normativ.
Social-democratii care au depus proiectul de lege argumenteaza ca articolul 9 alin (8) din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, prevede ca amenzile de circulatie se fac venit integral la bugetele locale, iar art. 165 alin. (2) din Codul de procedura fiscala introduce o prioritate in ordinea stingerii obligatiilor fiscale la bugetul local in sensul ca impozitele datorate se pot achita doar dupa plata amenzilor neachitate, trimise spre valoriflcare catre autoritatea publica locala, potrivit sursei citate.
Aceasta prioritizare a stigerii obligatiilor fiscale pe care le au cetatenii diminueaza sumele incasate la bugetele locale.
“Prioritizarea stingerii obligatiilor a afectat executia la nivelul bugetului local prin diminuarea sumelor incasate intrucat exista debitori care amana plata amenzilor contraventionale in asteptarea trecerii termenului de prescriptie, amanand astfel si momentul achitarii impozitului pe proprietate, generand o diminuare notabila a veniturilor bugetare programate”, sustin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *