Proiectul bugetului de stat, dezbatut joi in plenul Parlamentului

Vineri dimineata, acestea vor fi reluate si este preconizat sa fie dat si votul final.
Opozitia a criticat vehement bugetul, miercuri, in plenul reunit al Parlamentului, in timp ce UDMR a spus ca e un buget optimist si va decide, in urma dezbaterilor, daca il voteaza. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a replicat opozitiei, spunand ca el nu are nici dorinta, nici talentul si nici impertinenta sa minta.

Senatorul liberal Florin Citu a spus ca PNL va vota impotriva proiectului bugetului intrucat nu este fundamentat pe date reale si nu respecta Constitutia: “Ce mai conteaza ce scrie in buget atunci cand bugetul nu respecta Constitutia si, mult mai important, cei care fac bugetul nu si-l asuma, nu au curajul sa dea o simpla declaratie prin care sa spuna ca ceea ce este inclus in buget este adevarat. (…) Aveti astazi certitudinea ca acest buget nu este fundamentat pe date reale, ministrului Finantelor Publice ii este frica, nu are curajul sa semneze o declaratie pe propria raspundere. PNL va vota impotriva acestui buget, in aceasta forma”.
El a adaugat ca ministrul Eugen Teodorovici a mintit atunci cand a promis ca nu vor fi introduse mai multe taxe.
Si deputatul USR Claudiu Nasui a afirmat ca USR nu va cautiona proiectul de buget pentru ca este “o frauda”, fiind bazat pe “minciuna”.
“Acest buget, stimati colegi, este o frauda si este o frauda pentru ca este bazat pe o minciuna. Este bazat pe o minciuna care e cresterea economica de 5,5%. Si vreau sa tineti minte aceasta cifra de 5,5%, pentru ca sunt sigur ca vom vorbi de ea si anul viitor. Anul trecut am vorbit de o alta cifra, de 6,1%, asta este cifra pe care dumneavoastra, la Guvern, prin Comisia de Prognoza ati spus ca o sa o avem pentru anul 2018 si ati fundamentat un buget pe 6,1%. Ce se intampla de fapt anul trecut? Aceeasi Comisie care ne promitea 6,1%, treptat, si-a tot scazut perspectiva de crestere la 5% si apoi la 4,5% si, in final, daca ne uitam la INS, vedem 4,2%. Deci, avem o prognoza de crestere mult prea mare, mult prea irealist de mare, facuta parca politic pentru a acomoda toate cheltuielile pe care dumneavoastra doriti sa le faceti. In plus, ne mai spuneti alta minciuna, ca cursul leu-euro va fi de 4,67 lei, cand si acum cursul BNR, daca va uitati la el, este la 4,74 si cel mai tare lucru este ca nici macar dumneavoastra nu credeti in indicatorii acestia”, a sustinut Nasui.
Potrivit acestuia, prin proiectul de buget au fost majorate cheltuielile.
“Banii pentru baronii locali sunt, de asemenea, pe cresteri. Si stiti ce altceva mai creste? Creste Jandarmeria, creste cu 6.300 de oameni, bugetul ei pentru munitii si armament de tip de razboi creste cu 520% si atunci ne intrebam: de ce ati crescut acest buget asa de mult? Ajunge la peste doua miliarde de lei. De ce se intampla lucrurile acestea? Si aici este o intrebare legitima: va pregatiti de razboi? Stiti dumneavoastra ca se va intampla ceva ce noi nu stim?”, a spus deputatul USR.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila-Zoltan, a spus ca Uniunea considera ca proiectul bugetului de stat pe 2019 este unul optimist si, in functie de evolutia dezbaterilor din plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, va decide cum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *