Proiectul bugetului pe 2019, adoptat pe articole. Deputatii si senatorii dezbat anexele UPDATE

UPDATE?Plenul Parlamentului a adoptat, joi, articolele proiectului bugetului de stat pe 2019, iar deputatii si senatorii au inceput dezbaterile pe anexele proiectului care cuprind bugetele principalilor ordonatori de credite.
Au fost acceptate doar amendamentele admise de comisiile de buget-finante.
Astfel, unul dintre amendamentele adoptate modifica sumele din taxa pe valoarea adaugata care se aloca pentru bugetele locale.
“Din taxa pe valoarea adaugata se aloca 14.792,0 milioane lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care: 938,8 milioane lei pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor; 1.665,0 milioane lei pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti; 11.409,6 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor”, prevede textul adoptat.
In anul 2019, prin derogare de la prevederile art. 32 si 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, din impozitul pe venit estimat a fi incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale se repartizeaza incepand cu luna urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, a prezentei legi, cota de 17,5% intr-un cont distinct deschis pe seama directiei generale regionale a finantelor publice/administratiei judetene a finantelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor, prevede un alt text modificat.
In anul 2019, prin exceptie de la prevederile art. 42 din Legea nr.500/2002 privind finantele publice, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, documentatiile tehnico-economice aferente obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investitii care se finanteaza, potrivit legii, din fonduri externe si fonduri structurale se aproba de catre Ministerul Educatiei Nationale, indiferent de valoarea acestora. Prevederea se aplica obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investitii care se deruleaza de catre institutiile de invatamant superior. Ministerul Educatiei Nationale poate asigura prin bugetul propriu cofinantarea cheltuielilor aferente acestor obiective, proiecte sau categorii de investitii ai caror beneficiari sunt institutiile de invatamant superior, finantate integral din venituri proprii, prevede un text nou introdus de comisiile de buget si adoptat de plen.
Pentru anul 2019, pentru sprijinirea asezamintelor religioase din afara granitelor, care desfasoara activitati deosebite in vederea mentinerii identitatii lingvistice, culturale si religioase a romanilor din afara granitelor, se aloca suma de 295.200 euro/luna, fata de 261.200 euro/luna, cat era initial, potrivit unui alt amendament adoptat.
Plenul a respins toate amendamentele Opozitiei. Printre cele respinse se numara si amendamentul PNL privind alocarea a 2.670.000.000 de lei pentru implementarea Programului “Alimentatie diversificata in scoli”.
Parlamentarii dezbat, in continuare, anexa 3 privind bugetele ministerelor si institutiilor de stat. Pana la ora pranzului au fost adoptate, fara amendamente, bugetele Administratiei Prezidentiale, Camerei Deputatilor, Senatului, ICCJ, Curtii Constitutionale si Consiliului Legislativ, Curtii de Conturi, Consiliului Concurentei, Avocatului Poporului, CNSAS si Consiliului National al Audiovizualului.
_______
Vineri dimineata, acestea vor fi reluate si este preconizat sa fie dat si votul final.
Opozitia a criticat vehement bugetul, miercuri, in plenul reunit al Parlamentului, in timp ce UDMR a spus ca e un buget optimist si va decide, in urma dezbaterilor, daca il voteaza. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a replicat opozitiei, spunand ca el nu are nici dorinta, nici talentul si nici impertinenta sa minta.

Senatorul liberal Florin Citu a spus ca PNL va vota impotriva proiectului bugetului intrucat nu este fundamentat pe date reale si nu respecta Constitutia: “Ce mai conteaza ce scrie in buget atunci cand bugetul nu respecta Constitutia si, mult mai important, cei care fac bugetul nu si-l asuma, nu au curajul sa dea o simpla declaratie prin care sa spuna ca ceea ce este inclus in buget este adevarat. (…) Aveti astazi certitudinea ca acest buget nu este fundamentat pe date reale, ministrului Finantelor Publice ii este frica, nu are curajul sa semneze o declaratie pe propria raspundere. PNL va vota impotriva acestui buget, in aceasta forma”.
El a adaugat ca ministrul Eugen Teodorovici a mintit atunci cand a promis ca nu vor fi introduse mai multe taxe.
Si deputatul USR Claudiu Nasui a afirmat ca USR nu va cautiona proiectul de buget pentru ca este “o frauda”, fiind bazat pe “minciuna”.
“Acest buget, stimati colegi, este o frauda si este o frauda pentru ca este bazat pe o minciuna. Este bazat pe o minciuna care e cresterea economica de 5,5%. Si vreau sa tineti minte aceasta cifra de 5,5%, pentru ca sunt sigur ca vom vorbi de ea si anul viitor. Anul trecut am vorbit de o alta cifra, de 6,1%, asta este cifra pe care dumneavoastra, la Guvern, prin Comisia de Prognoza ati spus ca o sa o avem pentru anul 2018 si ati fundamentat un buget pe 6,1%. Ce se intampla de fapt anul trecut? Aceeasi Comisie care ne promitea 6,1%, treptat, si-a tot scazut perspectiva de crestere la 5% si apoi la 4,5% si, in final, daca ne uitam la INS, vedem 4,2%. Deci, avem o prognoza de crestere mult prea mare, mult prea irealist de mare, facuta parca politic pentru a acomoda toate cheltuielile pe care dumneavoastra doriti sa le faceti. In plus, ne mai spuneti alta minciuna, ca cursul leu-euro va fi de 4,67 lei, cand si acum cursul BNR, daca va uitati la el, este la 4,74 si cel …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *