Proiectul noii Constitutii, rediscutat. Ce amendamente urmeaza sa fie reformulate sau chiar …

In sedinta de luni a Comisiei de revizuire a Constitutiei ar urma sa fie analizate amendamentele care au reiesit din observatiile Comisiei de la Venetia si ale Consiliului Legislativ. Potrivit Mediafax, documentul are 120 si cuprinde punctual modificarile la care membrii Comisiei de revizuire ar putea renunta ori care trebuie rediscutate.

Unul dintre principalele amendamente priveste renuntarea la ideea definirii celor trei puteri in stat prin eliminarea sefului statului din puterea executiva.

“Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, pconstitutie
uterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti”, este textul pe care membrii Comisiei de revizuire isi propun sa il elimine. Justificarea este data de observatiile facute de Comisia de la Venetia, dar si de Consiliul Legislativ.

Astfel, alineatul 4 al articolului 1 din Constitutie ar urma sa ramana in forma actuala: “Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale”.

De asemenea, se propune eliminarea prevederilor initiale adoptate in Comisia de revizuire prin care se reglementa explicit in Constitutie ca Romania este stat membru al UE si al NATO.

In plus, un alt amendament propune eliminarea textului introdus anterior privind simbolurile nationale ale minoritatilor: “Minoritatile nationale isi pot folosi in mod liber, in spatiu public si privat, propriile simboluri nationale care reprezinta identitatea lor etnica, culturala, lingvistica si religioasa”.

Totodata, se propune renuntarea la textul potrivit caruia “cetatenii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *