Proiectul privind executarea pedepsei la domiciliu si in weekend, adoptat de deputati. Opozitia va contesta la CCR
Potrivit proiectului adoptat, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt masuri de natura judiciara, dispuse de judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, constand in inlocuirea executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu executarea acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.
Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: masura de executare fractionata a pedepsei privative de libertate – in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica intr-un centru de detentie special infiintat pentru aceasta masura sau in penitenciar; masura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate; masura de executare a pedepsei privative de libertate in regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii, in echivalent.
Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate poate dispune una dintre masurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fractia de 1/5 necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie, prevede textul adoptat.
Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplica pentru condamnarile privative de libertate pentru savarsirea unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei si nici persoanelor condamnate pentru fapte de coruptie – pentru luare de mita, dare de mita si trafic de influenta – si cele aflate in stare de recidiva.
Executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate se face cu supraveghere din partea lucratorilor din MAI, cu sau fara bratara electronica.
Executarea fractionata a unei pedepse consta in executarea pedepsei numai in zilele de sambata si duminica, intr-un centru de detentie special infiintat in acest scop.
Regimul mixt al unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei la domiciliu cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii, in echivalent.
Ministerul Justitiei implementeaza dispozitiile prezentei legi, prin adoptarea de norme metodologice, in cel mult 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.
Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate, in conditiile prezentei legi, va dispune stabilirea unei masuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fara a fi sanctionate, jumatate din fractia minima efectiva de executat in sistemul penitenciar. Hotararea privind stabilirea masurii alternative de executare a pedepsei sau amanarea aplicarii acesteia se comunica detinutului in termen de 3 zile de la pronuntare. In situatia in care a fost amanata aplicarea unei masuri alternative de executare a pedepsei, detinutul poate contesta incheierea, in 3 zile de la comunicare, la judecatoria din raza locului de detinere.
Hotararea pronuntata de judecatorie este definitiva. In situatia in care, in urma analizei, judecatorul de supraveghere amana luarea unei masuri alternative, termenul maxim de amanare nu poate depasi 6 luni. Dupa aceasta perioada, din oficiu sau la solicitarea persoanei private de libertate, judecatorul va dispune asupra stabilirii unei masuri alternative de executare a pedepsei. Pe durata executarii pedepsei, persoana privata de libertate poate beneficia de oricare dintre masurile alternative, mai prevede textul adoptat.
Camera Deputatilor este decizionala in cazul acestui proiect de lege.
UPDATE. Liderul USR, Dan Barna, a anuntat miercuri ca a avut discutii cu presedintele PNL, Ludovic Orban, pentru a ataca la Curtea Constitutionala proiectul legislativ adoptat de Parlament privind masurile alternative de executare a pedepselor.
“Chiar de dimineata am avut o discutie cu domnul Ludovic Orban, discutand exact pe aceasta initiativa de a contesta la Curtea Constitutionala legile privind executarea pedepselor. Este un nou pas mai departe spre ceea ce am declarat ca Romania devine usor-usor un rai al infractorilor. Actuala majoritate prioritizeaza major infractorii, condamnatii, persoanele aflate in detentie, in defavoarea politicilor publice, sociale sau de infrastructura, care ne lipsesc cu desavarsire. (…) Atacul PSD la destructurarea statului a devenit unul efectiv si asumat”, a declarat Dan Barna.
UPDATE. Proiectul a fost adoptat cu 170 de voturi pentru, 81 impotriva si 6 abtineri.
UPDATE: Partidul National Liberal nu va vota proiectul de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor cu inchisoarea si il va ataca la Curtea Constitutionala, a declarat miercuri deputatul PNL Gabriel Andronache, in plenul Camerei.
“PNL nu va vota acest proiect in forma iesita din Comisia juridica, de disciplina si imunitati pentru ca nu mai are absolut nicio legatura cu ceea ce au gandit colegii nostri si nici cu scopul urmarit, anume acela de a contribui la degrevarea penitenciarelor de aglomerarea existenta in prezent si de a fi alaturi o eventuala lege pentru prevenirea si reducerea recidivei, masuri necesare pentru o reforma in acest domeniu. (…) Pe cale de consecinta, acest proiect, asa cum a iesit din Comisia juridica, nu mai reprezinta vointa initiatorilor, nu mai reprezinta sub nicio forma ceea ce a dorit PNL prin propunerea proiectului de lege. Vom vota impotriva acestui proiect si ne-a determinat, din pacate, sa il atacam la Curtea Constitutionala pentru a vedea daca modificarile pe care le-ati propus intrunesc elementele de constitutionalitate sau, dimpotriva, sunt neconstitutionale”, a precizat Andronache.
Luni, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat aport favorabil proiecului, cu 13 voturi a”pentru”, noua voturi a”impotriva” si doua abtineri.
In 11 aprilie, Comisia juridica a decis ca persoanele condamnate pentru infractiuni cu violenta sau care au profitat de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, persoanele condamnate pentru coruptie si persoanele recidiviste nu vor putea sa isi ispaseasca pedeapsa acasa sau in weekend.
De asemenea, Comisia juridica a decis ca a”masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucratori anume desemnati de catre Ministerul Afacerilor Interne cu sau fara bratara electronica”.
Initial, proiectul prevedea masuri de arest la domiciliu si pentru categoriile enumerate mai sus, iar presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus ca modificarile au fost aduse deoarece “opinia publica nu doreste asa ceva”.
O alta prevedere stabileste ca judecatorul de supraveghere a privarii de libertate va dispune stabilirea unei masuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fara a fi sanctionate, jumatate din fractia minima de executat in sistemul penitenciar.
Astfel, hotararea privind stabilirea masurii aplicarii acesteia se comunica detinutului in termen de 3 zile de la pronuntare, iar in situatia in care a fost amanata aplicarea unei masuri alternative de executare a pedepsei, detinutul poate contesta hotararea tot in 3 zile de la comunicare ei, la judecatoria din raza locului de detinere, dar hotararea pronuntata de judecatorie este definitiva.
Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia juridica, …