Proiectul unui cod etic in educatie, readus in discutie.

Proiectul unui cod etic in educatie interzice profesorilor orice forma de limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, precum si exploatarea elevilor si primirea de bani si cadouri pentru examene, inscrierea la olimpiade ori alte favoruri, informeaza Mediafax.
Codul de etica al cadrelor didactice a fost (re)adus in actualitate odata cu scandalul colectarii fondului clasei, izbucnit in urma mediatizarii unor imagini in care invatatoarea Dana Blandu de la Scoala 10 din Capitala le cerea parintilor bani pentru cadouri de Craciun.
Elaborarea unui cod de etica in invatamant a inceput in urma cu cativa ani, insa s-a oprit la stadiul de proiect, pentru ca prioritate a avut Strategia anticoruptie in educatie, aprobata printr-un ordin al Ministerului Educatiei in 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru invatamantul preuniversitar, Codul de referinta al eticii si deontologiei universitare, precum si la monitorizarea activitatii Consiliului National de Etica pentru Invatamantul Preuniversitar si a Consiliului de etica si management universitar.
“Raportul de Progres al Comisiei Europene din iulie 2012 mentiona ca domeniile cheie de risc care trebuie avute in vedere in educatie sunt investitiile in infrastructura scolara si coruptia in cadrul sistemului de examinare in scoli si al sistemului de acordare a diplomelor in unitatile de invatamant superior. (…) Strategia presupune implementarea codurilor etice, imbunatatirea mecanismelor de control …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *