Proiectul viitorului sef DNA Codruta Kovesi: apararea de presiuni, consolidarea independentei …

Laura Codruta Kovesi, propusa de premierul Victor Ponta la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, a anuntat in proiectul ei de management, publicat pe pagina de web a Consiliului Superior al Magistraturii, ca va face propuneri pentru functiile de conducere atat din actuala conducere manageriala a institutiei, cat si de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Kovesi si-a structurat proiectul pe obiective, pe prioritati, pe amenintari care pot perturba activitatea DNA, precum si pe modalitatile de rezolvare ale vulnerabilitatilor.
Obiectivele Codrutei Kovesi sunt : asigurarea continuitatii si stabilitatii DNA, aplicarea unor standarde de calitate si eficienta , indeplinirea conditionalitatilor din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) , mentinerea fermitatii ( evaluata prin numarul mare de rechizitorii si inculpati arestati), cresterea eficientei in combaterea infractiunilor de coruptie, evaziunea fiscala, contrabanda si spalari de bani, recuperarea prejudiciilor.
Descarca aici proiectul de management al Laurei Codruta Kovesi
Prioritatile sunt cele pe care le-a avut si la Parchetul General in cei sase ani cat a fost procuror general si a coordonat si activitatea DNA si anume: investigarea cauzelor de coruptie la nivel inalt; investigarea fraudelor si conflictelor de interese in achizitiile publice; investigarea cazurilor de spalare de bani si infractiunilor indreptate impotriva intereselor Uniunii Europene; recuperarea pagubelor si confiscarea extinsa; identificarea cauzelor de practica neunitara si sesizarea procurorului general si al Inaltei curti de Casatie si Justitie, cu alte cuvinte prioritatile coincid cu conditionalitatile MCV.
Vulnerabilitatile si rezolvarile lor
Vulnerabilitatile la DNA sunt reprezentate in special de presiunile care se pot face asupra procurorilor DNA, de limitare a independentei acestora.
“Cea mai mare amenitare la adresa functionarii DNA este reprezentata de posibilele presiuni ( de regula, din afara sistemului judiciar,) urmarind limitarea independentei procurorilor. O structura care are drept prerogative legale combaterea coruptiei la nivel inalt, se confrunta in mod inerent cu critici din diverse segmente socio-politice si personalitati ale vietii publice, motiv pentru care unul dintre obiectivele mele prioritare va consta in apararea statutului procurorului anticoruptie si consolidarea independentei sale fata de orice ingerinte externe” sustine Kovesi in proiectul ei de management.
In plus, da exemple de astfel de ingerinte impotriva carora va lupta si in viitor. Kovesi reaminteste ca “Pana in prezent au existat situatii in care reprezentantii altor puteri au facut declaratii care au fost interpretate de Consiliul Superior al Magistraturii drept ingerinte in activitatea magistratilor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *