Protocolul cu Belgradul conexeaza aderarea Serbiei la UE de respectarea drepturilor minoritatilor

Protocolul privind minoritatile semnat la Bruxelles intre Romania si Serbia precizeaza expres asumarea de catre Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat si criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ si protectia minoritatilor nationale, informeaza MAE roman.
Potrivit MAE, “semnarea acestui Protocol este rezultatul demersurilor repetate si insistente ale Romaniei pentru stipularea unor masuri concrete de protejare a drepturilor si identitatii persoanelor apartinand minoritatii romane din Republica Serbia, inclusiv a persoanelor apartinand acestei minoritati din Valea Timocului”.
“Cu toate ca intalnirea plenara a Comisiei Mixte a avut loc in luna mai 2011, Protocolul nu a putut fi convenit pana in seara zilei de 29 februarie 2012, chiar daca reprezentanti ai celor doua delegatii s-au intalnit de mai multe ori in a doua parte a anului 2011, inclusiv in lunile octombrie si noiembrie”, sustine MAE roman.
MAE precizeaza ca documentul semnat la 1 martie de Reprezentantii Permanenti ai Romaniei si Serbiei la UE este primul Protocol al Comisiei Mixte care trateaza pe fond problematica minoritatii romane din Serbia, respectiv a minoritatii sarbe din Romania.
“El contine angajamente concrete in vederea protejarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, care variaza de la reprezentarea parlamentara a minoritatilor, la autorizatiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educatie in limba materna”, se arata in comunicatul MAE .
Potrivit sursei citate, protocolul precizeaza expres asumarea de catre Serbia a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat si criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ si protectia minoritatilor nationale. Astfel, se prevede ca Serbia, in procesul de aderare la UE, se angajeaza sa respecte si sa aplice criteriile politice de la Copenhaga, inclusiv in ce priveste protectia minoritatilor nationale, in conformitate cu instrumentele internationale regionale si bilaterale relevante pe care le-a ratificat.
“Foarte important, partile au fost de acord sa includa recomandari destinate ameliorarii situatiei minoritatii romane de pe tot teritoriul Serbiei, inclusiv recomandari directionate, in mod clar, pentru imbunatatirea situatiei persoanelor apartinand minoritatii romane din Timoc (Serbia de Est), cum ar fi necesitatea asigurarii posibilitatii de utilizare a limbii romane in mod curent in Timoc sau indreptarea deficientelor inregistrate in ceea ce priveste accesul la mijloacele de informare mass-media in limba romana in Timoc (Serbia de Est), angajarea in administratie, problematica proprietatilor comunitatii romane”, precizeaza MAE.
Protocolul recomanda partii sarbe sa ia masuri pentru a asigura accesul persoanelor apartinand minoritatii romane din Serbia de Est (Timoc) la serviciul religios in limba materna. Acest drept este mentionat in Protocol prin raportare directa si explicita la standardele europene privind drepturile omului, care prevaleaza asupra cadrului legislativ intern.
“La fel de important, Protocolul contine referiri exprese la interzicerea demersurilor de afectare a identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale, subliniind importanta auto-identificarii libere, fara nicio interferenta, si precizand in mod expres ca autoritatile sarbe au obligatia de a aplica recomandarile formulate de Comisia Mixta, precum si prevederile Acordului din 2002, asupra intregului teritoriu al Republicii Serbia, asadar inclusiv in Timoc”, spune MAE.
MAE atrage atentia ca protocolul are efecte benefice si in ceea ce priveste minoritatea sarba din Romania. Partile au agreat, de exemplu, prevederi concrete referitoare la asigurarea dreptului la educatie in limba materna chiar si in conditiile scaderii numarului persoanelor care apartin minoritatii sarbe.
Comisia Mixta a fost infiintata prin Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind cooperarea in domeniul protectiei minoritatilor nationale, semnat la Belgrad la 4 noiembrie 2002 si intrat in vigoare la 12 iulie 2004. Comisia Mixta face recomandari pentru fiecare dintre cele doua Guverne, respectiv recomandari comune, privind masurile necesare in vederea exercitarii drepturilor membrilor minoritatilor nationale si a protectiei identitatii acestora.
Comisia Mixta ar trebui sa se reuneasca cel putin odata pe an. Conform textului Acordului, prima reuniune a Comisiei Mixte ar fi trebuit sa aiba loc in ianuarie 2005, dar aceasta prima sesiune a putut fi convenita cu partea sarba si organizata numai in noiembrie 2009, in urma demersurilor repetate si insistente ale partii romane. In consecinta, Comisia Mixta s-a reunit in plen pana in prezent doar de doua ori: in noiembrie 2009 si in mai 2011.
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca, probabil, fiind “coplesiti” de problemele guvernarii si de cele privind Kosovo, “prietenii sarbi” au uitat de semnarea protocolului privind minoritatile, iar autoritatile romane le-au amintit.
“Romanii din Valea Timocului nu sunt recunoscuti ca fiind minoritate. Ne-am aplecat mai mult asupra problemei din Valea Timocului. A fost redactat un protocol care in proportie de 90% era negociat, discutat, intre partea romana si partea sarba inainte de micul eveniment care a avut loc”, a spus presedintele.
Traian Basescu s-a declarat “convins” ca fiind “absolut coplesiti” de alte probleme legate de guvernare, “prietenii sarbi au uitat” sa finalizeze acordul.
“Din pacate – sunt convins ca nu intentionat, ci absolut coplesiti de alte probleme legate de guvernare in Serbia si de problema Kosovo – prietenii sarbi au uitat sa vina sa finalizam acordul legat de problema minoritatilor si noi n-am facut nimic altceva decat sa le amintim. Sigur, fara a le intarzia nici macar o clipa acordarea statutului de candidat care oricum se producea in consiliul de azi”, a explicat presedintele.
“Le-am amintit. Au avut bunavointa sa rezolvam problema”, a adaugat el.
Presedintele a explicat ca principala cerere a Romaniei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *