PSD s-ar putea scinda dupa alegerile pentru Parlamentul European

PSD s-ar putea scinda dupa alegerile pentru Parlamentul European

In Partidul Social Democrat apele sunt extrem de tulburi. Cotele tot mai scazute inregistrate in sondajele de opinie ii fac pe simplii membri sa se gandeasca tot mai insistent la o schimbare majora la varful acestei formatiuni. Exista trei variante de lucru. Prima ar fi ca ?rabinul? Mircea Geoana, cu ?intelepciunea? lui, sa reuseasca sa-si aduca la tacere toti opozantii, ceea ce ar mai asigura o perioada de liniste. O alta varianta ar fi revenirea fostului presedinte al partidului, Adrian Nastase, in fruntea PSD. De altfel, tot mai multi lideri judeteni cer acest lucru, argumentul acestora fiind prabusirea spectaculoasa a partidului in optiunile electorale, de la 37 la suta la sub 20 de procente. Cea de-a treia varianta, ne-au declarat surse din interiorul PSD, ar fi ?o combinata? a primelor doua, in sensul scindarii PSD in doua formatiuni politice, una condusa de Mircea Geoana si cealalta de Adrian Nastase.

Recent, secretarul general al social-democratilor, Titus Corlatean, a incercat sa-i intimideze pe liderii filialelor judetene, afirmand ca daca nu vor obtine multe voturi la alegerile pentru Parlamentul European, programate in toamna, conducerea centrala ii va schimba din functie. Practic, ne-au declarat surse din interiorul conducerii PSD, liderul partidului, Mircea Geoana, prin schimbarea oamenilor care nu-i sunt loiali, incearca sa evite organizarea unui congres extraordinar, in timpul caruia sa fie schimbat in caz de esec electoral. ?Ei (Titus Corlatean si Mircea Geoana – n.r.) incearca sa abata atentia de la un semiesec pe care, in proportie de 90 la suta, partidul il va inregistra la aceste alegeri. Cu siguranta, membrii de partid se vor gandi in primul rand la schimbari la nivel de conducere centrala. O eventuala schimbare a unor lideri ai filialelor locale, pe loialitatea carora Geoana nu se bazeaza, nu ar putea decat sa duca la amanarea unui congres previzibil?, ne-au spus sursele citate. De altfel, Geoana a afirmat ca Nastase se poate intoarce in structurile de conducere ale PSD doar ales in cadrul unui congres. Or, amanand congresul, Geoana considera ca-si prelungeste mandatul de sef al social-democratilor.

Revenirea la matca

In ultima perioada, tot mai multi lideri judeteni si-au manifestat dorinta ca fostul presedinte Adrian Nastase sa revina in conducerea partidului. Dupa doi ani si jumatate de ?autoexilare? mediatica, Nastase a declarat ca dupa doi ani si jumatate ?n care a fost doar un simplu membru de partid, s-a decis sa revina ?n structura de conducere a PSD. El a precizat ?nsa ca nu ?si doreste ?neaparat? postul lui Mircea Geoana, dar ?l critica pe acesta pentru modul ?n care gestioneaza situatiile criza prin care trece partidul. ?Nu pot dupa 17 ani sa ma uit cum partidul asta se face pulbere din cauza unor orgolii si ambitii si din cauza incapacitatii de a forma o echipa?, a spus fostul lider al social-democratilor. Unul dintre argumentele forte ale fostului premier, dar si ale fidelilor sai, din ce in ce mai multi, este cota electorala pe care a avut-o PSD la alegerile din 2004, respectiv 37 la suta, in timp ce partidul are acum sub 20 de procente din optiunile electoratului. Nastase a mai afirmat ca Mircea Geoana negociaza cu celelalte formatiuni politice pe baza mostenirii lasate de el, adica pe baza a circa 160 de parlamentari alesi in 2004, cand Nastase era presedintele partidului. In opinia fostului lider PSD, Geoana a facut doua gafe impardonabile, respectiv declansarea procedurilor de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, eroare de strategie, si mentinerea unor relatii cu liberalii si sustinerea Guvernului Tariceanu II, ceea ce duce la ideea ca PSD nu este nici la putere, nici in opozitie. Asadar, multe argumente pentru apropiatii lui Nastase pentru ca acesta sa revina in fruntea partidului.

Scindare

O alta varianta vehiculata in interiorul PSD este scindarea partidului. Un esec la alegerile pentru Parlamentul European si refuzul actualei conduceri de a convoca un congres extraordinar i-ar putea determina pe o parte din membrii PSD sa prefere constituirea a cel putin unui alt partid ca alternativa de stanga la PSD. ?Aceasta varianta nu este de dorit, dar, daca Geoana si apropiatii lui continua sa confiste social-democratia in Romania, atunci, normal, se va forma un alt partid pe zona de stanga?, ne-au mai spus sursele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *