Psihologia antreprenorului roman, dominata de lipsuri si temeri

Presiune pe oamenii de afaceri

Lipsurile marcheaza psihologia antreprenorului roman, de la lipsa predictibilitatii fiscale, lipsa resurselor umane calificate, la lipsa de viziune a politicilor publice, a resurselor financiare sau educatiei antreprenoriale, sunt concluziile ingrijoratoare ale unui studiu realizat de firma de consultanta EY.

Adjectivele “excesiv” si “stufos” apar in calificarea legislatiei fiscale romanesti, birocratiei si a controalelor diverselor agentii si autoritati, in timp ce alti antreprenori indica existenta unei “legislatii neatractive”, se arata in Barometrul antreprenoriatului romanesc 2015.
Toate aceste aspecte legate de birocratie sunt insumate de unii antreprenori respondenti sub un singur cuvant: “statul”, in timp ce altii nu sunt multumiti de atitudinea autoritatilor fiscale, locale sau centrale fata de contribuabili.
Desi nu este prima data cand aspectele legate de fiscalizare si birocratie sunt indicate de antreprenori ca probleme importante, antreprenorii nu percep in majoritatea lor imbunatatiri in aceasta arie in ultimul an.
Aproape jumatate dintre ei considera ca acest factor s-a deteriorat in ultimul an (49%).
Trebuie insa adaugat ca sunt mai putini antreprenori care cred ca aspectele legate de fiscalitate si legislatie in general s-au deteriorat, fata de editia de anul trecut a studiului EY, 29% considera ca acest aspect nici nu s-a imbunatatit, nici nu s-a deteriorat in Romania, in timp ce 20% cred ca opereaza intr-un mediu legislativ imbunatatit.
La intrebarea cu raspuns deschis “care considerati ca este cel mai important obstacol in inceperea si dezvoltarea unei afaceri in Romania”, cei mai multi antreprenori romani indica aspecte de natura fiscala: impredictibilitatea reglementarilor, sistemul complicat de fiscalizare?si reglementare si nivelul ridicat al taxelor.
Antreprenorii mentioneaza ca se confrunta cu lipsa predictibilitatii fiscale, lipsa resurselor umane calificate, lipsa de interes pentru antreprenori in cadrul administratiei centrale si locale, lipsa de viziune a politicilor publice, lipsa incubatoarelor de afaceri, a resurselor financiare sau educatiei antreprenoriale. De asemenea, birocratia ii preocupa in masura foarte mare pe oamenii de afaceri romani.
Printre masurile punctuale sugerate de antreprenori in domeniul fiscalitatii si birocratiei se afla, intr-o ordine aleatoare:a?? Colectarea fiscala mai bunaa?? Facilitati fiscale pentru start-up-uria?? Cod fiscal care sa nu se modifice timp de 5 ania?? Simplificarea contabilitatii pentru IMM-uria?? Reducerea numarului controalelor fiscalea?? Adoptarea unei legi a antreprenoriatuluia?? Corelarea prevederilor dintre diversele acte normativea?? Functionarii din administratia de stat sa fie sanctionati in cazul obstructionarii activitatii antreprenorilora?? Un birou unic pentru infiintarea firmelor, e-governmenta?? Reducerea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *