Psihologia saptamanii. Ce randament dam in fiecare zi a saptamanii si cum ne influenteaza superstitiile

Randamentul pe care il dam in timpul saptamanii nu este acelasi in fiecare zi si nici in fiecare moment al zilei. In plus, productivitatea este influentata si de superstitiile invatate sau create. Psihologii Rodica Bistran si Bogdana Bursuc au explicat pentru cititorii Romaniei libere cum evolueaza randamentul oamenilor pe parcursul saptamanii si cum este influentat de credinte.
Deschideti galeria foto de mai sus pentru a vedea graficul evolutiei randamentului in timpul saptamanii.
Randamentul in timpul saptamanii
Un studiu citat de psihologul Rodica Bistran?arata ca cei mai multi oameni sunt mai productivi dimineata decat dupa-amiaza si, de asemenea, majoritatea oamenilor ating apogeul de productivitate martea.
“Lunea este o zi a schimbarii ritmului dupa duminica in care majoritatea oamenilor se odihnesc si se deconecteaza de la problemele de serviciu. Productivitatea zilei de luni are valori apropiate de cele ale celorlalte zile, exceptand martea, in care se inregistreaza varful de productivitate, cand ritmul obisnuit de lucru este reluat si desprinderea de weekend este terminata. Apoi curba randamentului scade”, a explicat Rodica Bistran.
Principalii factori care influenteaza randamentul sunt numarul de ore lucrate in ziua precedenta si calitatea somnului, potrivit medicului psiholog Bogdana Bursuc.
“Cu cat lucram un numar mai mare de ore peste cele din program si cu cat dormim mai putin sau neodihnitor, cu atat randamentul de a doua zi va fi influentat. Ca urmare, pentru a avea un randament constant sau echilibrat de-a lungul saptamanii este nevoie sa respectam orele de munca si de somn”, a explicat specialista. ?
Influenta superstitiilor asupra randamentului
Superstitiile oamenilor le influenteaza mult randamentul pe care il dau in activitatea lor. Aceste credinte apar din nevoia fiecarei persoane de a avea control asupra intamplarilor din jurul ei si pot scadea performata, daca sunt incalcate, potrivit psihologului Rodica Bistran.
“Superstitiile pot aduce o anumita incredere in sine si un anumit confort sau, dimpotriva, pot sa scada randamentul persoanei daca superstitia a fost incalcata”, a aratat specialista.
De aceea hainele, obiectele norocoase sau horoscopul sunt importante pentru buna desfasurare a activitatii oamenilor.
“Credinta ca exista ceva in plus care ne ajuta, ne creste increderea si sentimentul de autoeficacitate si, prin urmare, sansele de a avea succes. De exemplu, in studii, se intampla adesea ca grupul experimental care primeste o minge norocoasa sa castige competitia”, a explicat Bogdana Bursuc.
Martea cu ghinion
Dincolo de superstitiile menite sa creeze confort si siguranta de sine, exista si superstitii negative, care se refera la riscuri, dar care au acelasi scop principal, sa conduca la succes. Una dintre credintele negative este ghinionul din ziua de marti, potrivit psihologului Bogdana Bursuc.
Originea superstitiei legate de ziua de marti ar proveni de la ideea ca personajul bilblic Adam ar fi muscat din “fructul oprit” si ar fi fost alungat din Rai intr-o marti.
De ce nu este bine sa dam bani lunea
Superstitia conform careia nu este bine sa dam bani lunea, fie ca este vorba despre achitarea unor datorii sau despre imprumutarea unui prieten, se explica prin faptul ca prima zi a saptamanii este perceputa ca un inceput de etapa. In acest fel, oamenii cred ca activitatile incepute lunea s-ar relua in fiecare zi a saptamanii, potrivit specialistei Bistran.
“Este o superstitie. Daca credem in ea, va avea un impact asupra noastra. Daca nu interiorizam aceasta convingere, vom avea mai multa libertate de miscare”, a explicat?Bursuc.
Miercurea, cea mai buna zi pentru a cere o marire de salariu
Superstitia pentru ziua de miercuri, care ar fi cea mai indicata pentru a cere o marire de salariu, vine tot din nevoia oamenilor de a isi mari …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *