Putin, cu ochii pe “Finlanda, tarile baltice si Belarusa”

Ucraina a lansat o operatiune “antiteroristaa” contra separatistilor pro-rusi care ocupa cladiri guvernamentale in orase din estul tarii. Casa Alba a avertizat Rusia, considerata in spatele ultimelor tulburari din estul ucrainean, in privinta oricaror “tensiuni deschise sau secretea” care ar afecta aceasta regiune. Ingrijorarile unei noi agresiuni militare a Moscovei in Ucraina au fost alimentate de declaratiile unui consilier al lui Putin potrivit caruia dictatorul de la Kremlin nu va inceta sa extinda Rusia pana cand nu va cuceri Belarus, tarile baltice si Finlanda.
Kievul a trimis trupe speciale in orasele din estul Ucrainei pentru a inlatura manifestantii pro-rusi care ocupa cladiri guvernamentale, in timp ce tensiunea cu Moscova continua sa creasca. Forte speciale ucrainene in tinuta de lupta au procedat la o operatiune “anti-terorista” la Harkov, sub ochiul atent al televiziunii de stat ruse. Ministrul ucrainean de Interne a precizat ca circa “70 de separatisti” au fost arestati sub acuzatia de “activitati legate de separatism, tulburari publice” si alte violari ale legilor. Presedintele interimar, Olexandre Turcinov a declarat la televiziune ca Moscova a orchestrat manifestatiile din est pentru a repeta “scenariul Crimeii”. Dupa aceasta operatiune, Rusia a negat orice implicare in tulburarile din estul ucrainean, dar a avertizat Kievul contra oricarei utilizari a fortei contra rusofonilor. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut Ucrainei sa “suspende imediat” pregatirile militare din sud-est care ar putea duce la izbucnirea razboiului civil. Manifestantii pro-rusi erau marti inca baricadati in interiorul cladirilor guvernamentale din Luhansk si Donetk, cerand referendumuri pentru alipirea de Rusia. “Un plan anti-ucrainean pus in functiune”, in virtutea caruia trupele ruse vor traversa frontiera si vor invada teritoriul Ucrainei, preciza premierul interimar, Arseni Iateniuk.
Actiuni de destabilizare
Secretarul de Stat american, John Kerry, i-a declarat telefonic omologului sau rus, Serghei Lavrov, ca Washingtonul observa? evenimentele din estul Ucrainei cu o mare preocupare si a subliniat ca alte initiative luate de Moscova pentru destabilizarea acestei tari “angajeaza costuri pentru Rusia”. Kerry a cerut Rusiei “sa dezavueze public activitatile separatiste, sabotorii si provocatorii din Ucraina”. Administratia Obama si-a exprimat profundul scepticism ca manifestatiile pro-ruse si ocuparea cladirilor oficiale? au fost spontane. “Exista dovezi solide ca unii din manifestanti au fost platiti”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney. SUA i-au cerut presedintelui Vladimir Putin sa inceteze “sa destabilizeze” Ucraina, acuzand Moscova ca “orchestreaza” manifestatiile pro-ruse in estul acestui stat si au propus o reuniune? cvadripartita intre americani, rusi, ucraineni si europeni. Washington a repetat avertismentul unor “noi sanctiuni contra economiei ruse” in caz de derapaj, in timp ce un distrugator se afla in drum spre Marea Neagra. Ultimele miscari din estul Ucrainei au intarit temerile ca Rusia este pe punctul repetarii scenariului anexarii Crimeii, luna trecuta. SUA si alte state occidentale au avertizat ca “daca Rusia se deplaseaza in Ucraina de Est, fatis sau nu, va fi o escaladare foarte grava”.
“Parerilea” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *