Putin, declaratie care trimite unde de soc in Europa. Ce spune despre impartirea puterii in Siria

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Presedintele rus Vladimir Putin afirma ca omologul sau sirian Bashar al-Assad este pregatit sa organizeze alegeri parlamentare anticipate si sa permita opozitiei „sanatoase” sa imparta puterea cu el, relateaza DPA in pagina electronica, scrie Mediafax.

„In mare, se asteapta ca o unificare a fortelor care lupta impotriva terorismului sa aiba loc in paralel cu un fel de proces politic in Siria”, a declarat Putin pentru presa vineri, la Vladivastok, la Forumul Economic Estic. Al-Assad „este de acord cu acest lucru, inclusiv cu organizarea unor alegeri anticipate parlamentare, dar si cu stabilirea unor contacte cu (membrii) asa-numitei opozitii sanatoase si aducerea lor la conducere”, a declarat Putin, citat intr-un comunicat emis de Kremlin.
„Aceasta este o problema de dezvoltare interna a Siriei. Noi nu impunem nimic, dar suntem pregatiti sa promovam acest dialog sirian intern”, a adaugat el.
Rusia este unul dintre aliatii apropiati ai Guvernului sirian inca din perioada sovietica si s-a opus cu indarjire indemnurilor comunitatii internationale de indepartare a lui al-Assad de la putere, intr-un efort de a aduce pacea in tara. Putin nu a exclus in mod expres mobilizarea unor trupe rusesti in razboi, dar a anuntat ca aceasta problema nu se afla inca pe agenda, potrivit agentiei Interfax. El a apreciat ca este prematur sa se vorbeasca despre trimiterea de trupe rusesti in lupta impotriva gruparii Statul Islamic (SI). Kremlinul a dezmintit anterior o informatie din presa israeliana, potrivit careia Rusia intentioneaza sa trimita avioane de razboi in Siria, pentru a lupta impotriva SI. Casa Alba a anuntat miercuri ca este „la curent” cu informatii potrivit carora Rusia ar fi mobilizat deja personal militar in avioane in Siria. „Monitorizam aceste informatii destul de indeaproape”, a declarat Josh Earnest, un purtator de cuvant al presedintiei americane.
El a notat ca orice sprijin militar acordat regimului al-Assad este „atat destabilizator, cat si contraproductiv”. El a mai spus ca Statele Unite ar saluta o sustinere si o contributie din partea Rusiei la coalitia impotriva SI, conduse de Washington. Conflictul din Siria, care a inceput in 2011, s-a soldat cu cel putin 250.000 de morti, potrivit ONU. Peste jumatate din populatia tarii de dinainte de razboi – de 22,4 miliane de oameni – a fost nevoita sa se stramute in tara sau sa o paraseasca. Putin le-a spus jurnalistilor ca refugiatii sirieni fug in primul rand de gruparea terorista Statul …

spot_imgspot_img