Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat incearca de cinci ani sa-si vanda proprietatile de pe litoral. Pe sfarsit de an a fost aprobata o lista cu imobile si terenuri ce vor fi scoase la licitatie in toata tara. Printre acestea se numara patru active de pe litoral: complexul Dunarea, terenurile de tenis si golf ale hoteluri Arad, toate situate in Neptun-Olimp, plus vila Agigea din statiunea Eforie Nord. Valoarea totala a imobilelor depaseste trei milioane de euro, iar cel mai scump este complexul Dunarea, care are un pret de 1,042 milioane euro. In acest caz, tariful de licitatie a fost redus substantial comparativ cu inceputul anului, atunci cand R.A.A.P.P.S. a cerut peste 1,3 milioane euro pentru acest activ. In 2009, primul an in care s-a incercat valorificarea imobilelor, complexul sus-mentionat avea un pret de peste trei milioane euro.
Nici un investitor interesat
Desi oferta R.A.A.P.P.S. a fost indulcita in fiecare an, hotelurile si vilele unde isi petrec vacantele demnitarii nu prezinta nici un interes pentru investitori. Chiar si la pretul redus, acestea sunt cu mult peste tarifele pietei libere. „A fost un singur an in care au avut preturi de piata bune si s-au vandut. Asta se intampla acum 5- 6 ani, dar de atunci nu au mai fost oferte asa de interesante, avand in vedere ca iti poti cumpara un teren in zona si sa-ti contruiesti ceva modern”, a precizat Marius Muresanu, expert imobiliar. Acesta a explicat ca toate activele R.A.A.P.P.S. au nevoie de reparatii si modernizare. „Trebuie sa schimbi instalatiile electrice, sanitare etc. Trebuie renovate pentru a putea fi incluse in circuitul turistic”, a mentionat expertul, care considera ca este mult mai rentabil sa ridici o cladire de la zero decat sa te duci la licitatiile R.A.A.P.P.S.. „Daca construiesti o pensiune sau minihotel nou, pretul de constructie este de 450-500 euro/ metru patrat. Terenul se vinde in zona cu 100, 120 euro/metrul patrat. Ei (R.A.A.P.P.S., n.r.) daca scot la vanzare o vila P+ 2, de exemplu, cu un pret de 300.000 euro este mult peste pretul pietei si chiar poti sa-ti construiesti ceva nou sub acest pret”, a mai spus Marius Muresanu. De altfel, nu numai expertii imobiliari au tras semnalul de alarma in acest caz. „Daca cumperi o vila de la R.A.A.P.P.S. cu 500.000 euro trebuie sa bagi cel putin inca pe atat pentru a putea caza turistii”, a declarat un investitor hotelier din statiunea Mamaia.
Cinci ani de licitatii, nici un rezultat
R.A.A.P.P.S. detine peste zece imobile si terenuri pe litoralul romanesc, evaluate la preturi cuprinse intre 200.000 si 2 milioane de euro. Privatizarea a inceput in 2009, insa de atunci si pana in prezent nu s-a vandut mai nimic, desi statul a incercat diverse metode pentru atragerea investitorilor. Pentru unele dintre imobile s-a recurs la vanzarea prin negociere directa, in baza O.U.G. 15/2013. Aceasta prevedere permite regiei ca, in cazul unor investitori interesati, sa …