RABLA 2018: Cum iti iei masina noua, electrica, cu bani de la stat

La Ministerul Mediului se afla in lucru proiectul de lege pentru programul Rabla Plus, dar poti afla deja cateva informatii de baza importante daca ai de gand sa-ti cumperi o masina noua.
Prin programul Rabla Plus, se vor acorda doua tipuri de ecotichete:
Primul valoreaza 45.000 de lei (10.000 de euro) si poate fi utilizat doar pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare.
Al doilea ecotichet valoreaza 20.000 de lei (5.000 de euro) si cu el poti achizitiona doar un autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare.
Ecotichetele Rabla Plus pot fi utilizate atat de persoane fizice, cat si juridice.

Daca esti persoana fizica, urmareste schema de mai jos care-ti indica pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru achizitionarea unui autovehicul 100% electric sau sau un vehicul hibrid.
Autoritatile si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, pot achizitiona autovehicule la un pret de maximum 35.000 de euro (cu tot cu TVA), cu conditia ca masinile sa fie cumparate prin programul Rabla Plus. Prin urmare, persoanele juridice trebuie sa urmeze pasii din schema de mai jos pentru a lua masini noi.
?Ce autoturisme sunt considerate electrice si hibride
Potrivit legislatiei actuale, masini pur electrice sunt considerate orice autoturisme, autoutilitare usoare, autospeciale usoare sau cvadricicluri propulsate doar de un motor electric cu energie furnizata de baterii reincarcabile, care pot fi alimentate de o sursa externa de energie electrica, iar valoarea emisiilor poluante este zero.
Masina hibrid este orice autovehicul care-si asigura propulsia mecanica prin preluarea energiei din doua surse de energie stocata, montate pe vehicul: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (baterie, condensator, volant/ generator etc.) si care are o sursa de alimentare externa – Plug-in si care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *