Rachetele americane omoara ofiteri rusi in Siria? Un scenariu cu implicatii explozive

O grupare rebela din Siria sustinuta de SUA ar fi ucis cel putin un ofiter rus, saptamana trecuta, cu o arma antitanc de productie americana, scrie publicatia Daily Beast. O confirmare a incidentului ar insemna ca SUA si Rusia reiau, la o scara mai mica, confruntarea din timpul razboiului din Afganistan, un scenariu periculos cu implicatii imprevizibile, pe care oficialii de la Washington l-au invocat in momentul interventiei Moscovei in Siria. ?

Mai multe informatii din Siria sustin ca rebelii anti-Assad sprijiniti de CIA ar fi ucis oficiali militari rusi aflati pe front, chiar cu armele de productie americana primite.
Un clip video distribuit de Armata Siriana Libera (FSA), o grupare rebela sustinuta de CIA, surprinde o racheta lansata de o arma antitanc de tip BGM-71 TOW spre o cladire pe acoperisul careia se vad niste militari neidentificati.

Cel mai probabil, scrie Daily Beast, locul unde se afla cladirea este provincia Latakia, unde rebelii au suferit serioase pierderi in urma ofensivei intense a trupelor regimului Bashar al-Assad, sustinute de aviatia siriana.
Clipul video nu a precizat locul incidentului, dar a mentionat ca tinta tirului era grupul de ofiteri rusi.
O ora mai tarziu, o stire a agentiei publice rusesti TASS a anuntat ca un ofiter rus care consilia armata regimului al-Assad in Siria a fost ucis in lupta. TASS a subliniat insa ca ofiterul ar fi fost ucis de Statul Islamic.
Alte surse rusesti au precizat de asemenea ca autorii atacului ar fi militantii ISIS sau chiar fortele turce.
Varianta FSA este sustinuta insa de alte informatii venite de pe frontul sirian, din partea unei grupari de opozitie cunoscute sub numele de Fortele Revolutionare din Siria. Atacul a fost localizat in apropiere de localitatea Salma, la granita teritoriilor controlate de loialisti, respectiv rebeli.

legenda: rosu – fortele regimului al-Assad, Rusia
? ? ? ? ? ? ? verde – rebeli Armata Siriana Libera si al-Nusra (al-Qaida)?
O agentie din Turcia a anuntat chiar ca printre cei 15 oficiali ucisi in atac s-ar numara patru generali rusi.
Nu ar fi prima data cand un militar rus este ucis in Siria. Dupa doborarea avionului Su-24 de catre aviatia turca, un elicopter care cauta supravietuitorii a fost lovit de rebelii de la sol, care au ucis un militar rus.
Cine ii sprijina pe rebeli
Armele antitanc americane BGM-71 TOW (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided) sunt furnizate rebelilor de Arabia Saudita, din stocuri cumparate din SUA, care are drept de veto asupra …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *