Radu Mazare ramane in AREST preventiv

Fostul primar al Constantei,?Radu Mazare, va fi cercetat in continuare in arest, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro,?dupa ce instanta suprema a admis contestatia DNA la inlocuirea masurii cu arestul la domiciliu, transmite Mediafax.?
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ)?a admis, pe 22 mai, cererea fostului primar al municipiului Constanta, Radu Mazare, de inlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu. Decizia a fost contestata de procurorii DNA.
Miercuri, ICCJ a admis contestatia procurorilor, astfel ca Mazare va ramane in arest.
ICCJ)a decis, marti, sa respinga propunerea procurorilor DNA de a prelungi arestarea preventiva in cazul lui Radu Mazare si al lui Sorin Strutinsky, dispunand ca fostul edil si omul de afaceri sa fie arestati la domiciliu.
Decizia a fost contestata de procurori, judecatorii urmand sa stabileasca joi daca vor prelungi arestul preventiv pentru Mazare si Strutinsky.
Citeste si:?Dupa primarie, Radu Mazare pleaca si din PSD. De ce si-a dat demisia
Radu Mazare a fost arestat in 2 aprilie, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii. Tot atunci a fost emis un mandat de arestare si pentru Strutinsky, insa acesta era deja arestat preventiv intr-un alt dosar.
Radu Mazare este acuzat ca, in perioada 2006 – 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta.
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.
Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala, peste sapte milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si primarie a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro).
Si in acest caz, mita ar fi fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati, sustin procurorii.
Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile lui Mazare, referitoare la: impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanta prin gestiune delegata, inexistenta numarului minim de oferte care pana in luna februarie 2008 impuneau un minim de doua oferte, iar din luna februarie 2008, era prevazut un numar de minim trei participanti, si tariful de salubritate.
Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un prejudiciu in suma de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului, mai spun procurorii.
Mazare mai este acuzat ca, in perioada noiembrie 2006 – 2013, in calitate de primar al municipiului Constanta, a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si Strutinsky, in valoare totala de peste 6 milioane de lei. In perioada noiembrie 2008 – 2012, in aceeasi calitate, Mazare a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *